Kvůli zakázkám pošty zasahovala policie i ve firmě, která patří Agrofertu

Praha – V souvislosti s vyšetřováním údajně zmanipulovaných zakázek České pošty zasahovala včera policie ve společnosti Agrotec v Hustopečích na Brněnsku. Ta je součástí koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) a do začátku dubna jí šéfoval předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Podle informací Echo24 dva firemní zaměstnance policisté obvinili. Razie probíhala rovněž v centrále České pošty v pražské Jindřišské ulici a v Olšanské ulici na Žižkově. Podle zjištění ČT policisté zkoumají okolnosti dodávky pneumatik pro poštu v roce 2006.

„Zásah měl podle dostupných informací souvislost s kauzou údajných manipulací se zakázkami České pošty. Policie v areálu společnosti Agrotec provedla prohlídku kancelářských prostor a zajistila blíže nespecifikovanou dokumentaci. Současně jsou vyslýcháni dva zaměstnanci společnosti Agrotec,“ sdělil v tiskovém prohlášení mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka. Vedení společnosti Agrotec si „není vědomo žádného pochybení či žádné nezákonné činnosti“. Pro Českou televizi mluvčí později upřesnil, že vyšetřování se má týkat podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro Českou poštu z roku 2006.

Také za včerejším zásahem jsou podle oficiálních informací zakázky týkající se staveb a provozu aut. Echo24 dává zásah v Agroteku do souvislosti s tendrem na bioplynové nákladní automobily, který u České pošty vyhrál v roce 2006 a opakovaně i v loňském roce. Obvinění se pak má týkat sjednání podlimitní veřejné zakázky ve stádiu přípravy.

Faltýnek: Prý jde o střední management

Policie včera podala informace jen obecně. Uvedla, že nově obvinila šest osob a u pěti dalších obvinění rozšířila – „mezi obálkami“ totiž zasahovala už počátkem roku. Tehdy obvinila devět lidí včetně bývalých zaměstnanců pošty i samotnou Českou poštu. Obvinění se týkalo podplácení a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky (více zde). Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se domnívají, že obvinění jednali jako organizovaná skupina.

Jaroslav Faltýnek pro ČT24 uvedl, že ani on ani generální ředitel Martin Rada žádné bližší informace o krocích policie nemají. „Společnost Agrotec má tržby v řádu miliard korun a obchoduje se spoustou subjektů. Jedním z obchodních partnerů byla i Česká pošta, ale to je všechno, co vím. Jedná se údajně o zásah vůči některým lidem ze středního managementu. Pokud je to pravda, policie musí konat podle principu 'padni komu padni',“ prohlásil. Pro Echo pak uvedl, že pokud zaměstnanci Agroteku skutečně pochybili, bylo to selhání jednotlivců.

„Orgány činné v trestním řízení ani nikdo jiný se mnou nijak nekomunikoval. Ale budu v Agroteku v pátek, tak pak možná budu vědět víc,“ dodal Faltýnek. Jeho stranický šéf, majitel podniku a ministr financí Andrej Babiš, je momentálně na dovolené v zahraničí.