Vláda se na služebním zákoně neshodla, rozdílné názory v koalici přetrvávají

Praha – Trojkoalice se střetla nad služebním zákonem, který připravuje šéf vládních legislativců Jiří Dienstbier (ČSSD) a jehož cílem je odpolitizovat státní správu. Na podobě návrhu zákona se ale neshodla. Stále v něm zůstává několik sporných bodů, o nichž by měla rozhodnout schůzka vedení vládních stran. Podle lidovců i hnutí ANO sociální demokracie do zákona nepromítla to, na čem se strany dohodly, a Dienstbier měl údajně zapracovat jen dvě ze sta připomínek. Sám ministr bez portfeje naopak tvrdí, že požadavky partnerů by znamenaly zachování politického vlivu na práci úředníků. „Byl bych raději, aby tam převažoval nezávislý prvek, ale přednost měla koaliční dohoda,“ uvedl Dienstbier.

Dienstbier po ukončení schůzky konstatoval, že v mnoha věcech dnes vyjednavači dosáhli kompromisu. Shodli se například na podobě výběrové komise k obsazování pozic státních tajemníků na ministerstvech a ředitelů jednotlivých sekcí. ČSSD zase ustoupila z požadavku, aby dva lidé do této komise byli jmenováni po „služební linii“ a jen jeden ministrem, kompromis spočívá v tom, že by byli dva jmenováni tak a dva tak. „Základ toho návrhu zůstal nedotčen,“ řekl Dienstbier s tím, že v mnohém se koaliční partneři shodli, například na úřednické zkoušce se ale shodnout nedokážou.

Generální ředitel bude vybírán vládou na základě otevřeného výběrového řízení, které bude podle ministryně pro místní rozvoj a 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věry Jourové mít velmi přísná kritéria. Jeho funkční období bude 7 let, bude tedy působit ve svém úřadě déle než například vláda. Pod generálním ředitelem budou působit státní tajemníci, které bude jmenovat komise složená ze dvou zástupců jmenovaných generálním ředitelem a dvou jmenovaných příslušným ministrem. „Na začátku bude řada věcí jinak,“ upřesnil Dienstbier s tím, že do budoucna budou pravidla přísnější.

Místopředseda klubu ANO Radek Vondráček ještě před dnešním jednáním uvedl, že poslanci ANO nesouhlasí s paragrafovaným zněním zákona, jak ho připravil právě Dienstbier. Neodpovídá prý předchozím dohodám a koalice tím ztrácí několik měsíců práce. ČSSD prý chce příliš „koncentrovat moc“ v rukách generálního ředitele státní správy, „superúředníka“, který má stát na vrcholu pyramidy odborných ministerských náměstků a dalších vedoucích pracovníků ve státních službách.

Vondráček, který se vyjednávání o služebním zákonu účastní, dále kritizoval i navržený systém čekatelství a výběrových řízení. Podle něj zákon navrhuje, aby zájemce o post ve státní správě, který uspěl ve výběrovém řízení, skládal ještě odbornou zkoušku. Po celou dobu by pak byl v čekatelské lhůtě, která je spojena s nižším platem. „To nám přijde nadbytečné, nároky jsou poměrně vysoké. To celé by mohlo odradit mladé nadějné lidi, kteří chtějí pracovat ve státní správě,“ podotkl. V tomto bodě podle Dienstbiera spor trvá a jde o jednu z věcí, kterou bude řešit až koaliční rada.

Námitky vůči Dienstbierem předložené podobě zákona vznesli i lidovci. Podle místopředsedy Jana Bartoška je paragrafové znění „zcela špatně“ a šéf Legislativní rady vlády prý prakticky nezapracoval žádnou ze vznesených připomínek. „Z té stovky, co jsme poslali, tak asi jenom dvě připomínky tam akceptovali,“ uvedl; koalice se tak podle něj dnes bude muset znovu bavit o celkové koncepci. „Protože tak, jak je paragrafové znění, si skutečně nedokážu představit, že by to fungovalo,“ poznamenal Bartošek.  

Dienstbierův původní návrh počítal s tím, že by státní tajemníci pro jednotlivá ministerstva byli vybíráni na sedmileté období komisí, jejíž dva členy by jmenoval generální ředitel a jen jednoho příslušný ministr. Podle novější verze, o níž dnes koalice jedná, by trojici členů výběrové komise jmenovala a odvolávala vláda na návrh generálního ředitele. Toho má jmenovat kabinet na návrh premiéra. Babišovci a lidovci podle Dienstbiera vedou spor právě o tuto komisi.

Opozice: Hádají se jako psi

Podle parlamentní opozice současný spor nasvědčuje tomu, že vzniklý zákon nemusí být kvalitní. „Státní správa je destabilizovaná hromadnými výměnami až po úrovně řadových pracovníků a teď ještě vidíme, jak se celý problém přijímání zákona výrazně politizuje. V tuto chvíli koaliční strany ani neví, co chtějí předložit,“ prohlásil poslanec za TOP 09 Jan Farský a obdobně hovořil i místopředseda ODS Martin Novotný. „Uvidíme, co koalice upeče. Nyní se kvůli zákonu hádají jako psi.“

ČSSD ale stále doufá, že konečný text normy bude hotov ještě v dubnu. V květnu by se pak zákonem, který má vést k odpolitizování státní správy, měly zabývat sněmovní výbory a v červnu plénum dolní komory.