Razie mezi obálkami. Policie zasahovala v poštovní centrále

Praha - V centrále České pošty v pražské Jindřišské ulici a v Olšanské ulici na Žižkově dnes od časného rána do pozdního večera zasahovala policie. Důvodem byly zakázky týkající se staveb a provozu aut. Policie nově obvinila šest osob a u pěti dalších obvinění rozšířila – „mezi obálkami“ totiž zasahovala už počátkem roku.

Ranní razie probíhala v centrále pošty v Jindřišské ulici a v budově v Olšanské ulici na Žižkově. „V průběhu realizace policie zajišťovala potřebné důkazy na různých místech v rámci prohlídek nebytových prostor,“ informovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Trestná činnost se vztahuje k subjektu Česká pošta a týká se stavebních zakázek a zakázek na autoprovoz.“

Policie v objektech pošty zasahovala kvůli stejnému případu již na konci ledna. Tehdy obvinila devět lidí včetně bývalých zaměstnanců pošty, i samotnou Českou poštu. Obvinění se týkalo podplácení a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky (více zde). Zásah policie nedávno zmínil ministr vnitra Milan Chovanec, když oznamoval odchod generálního ředitele pošty Petra Zatloukala.

Dnes ÚOOZ rozšířil trestní stíhání tří zástupců zadavatele a dvou zástupců stavebních společností, opět o sjednání výhody. Obvinění podle policistů jednali jako organizovaná skupina, která manipulovala s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. K dnešnímu dni policie stíhá v této věci 15 fyzických osob a čtyři právnické.

Státní podnik Česká pošta provozuje kolem 3 200 poboček a zaměstnává přes 32 000 lidí. Roční tržby se loni pohybovaly kolem 19,5 miliardy Kč a zisk přesáhl 300 milionů korun.

ÚOOZ znovu zasahoval v centrále České pošty (zdroj: ČT24)