Kde jsou peníze pro učitele? Ministr je poslal, výplatní pásky se ale nezměnily

Praha - Učitelé na svých výplatních páskách dosud marně vyhlížejí navýšení platů, které jim slíbila Sobotkova vláda. Řada učitelů středních a základních škol na rozdíl od jiných státních zaměstnanců podle informací České televize avizované peníze dosud vůbec neobdržela. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) přitom pedagogy ujišťuje, že peníze odeslal už na začátku roku.

Státní rozpočet na letošní rok počítá se se zvýšením průměrného platu učitele z 25 852 na 26 471 korun, čili o víc než pět set korun. Finanční přilepšení pedagogů je praktickým důsledkem zvýšení platů pro všechny státní zaměstnance, ke kterému přistoupila Sobotkova vláda. „Všem státním zaměstnancům, to znamená 434 tisícům lidí, bude navýšena mzda o dvě procenta,“ prohlásil na začátku února ministr financí Andrej Babiš.

Na avizované přidání ovšem zatím učitelé čekají marně, a to jak na základních, tak na středních školách. „Nevím o žádném řediteli, který by zvyšoval učitelům platy,“ prohlásila Zdeňka Bednářová, jež řídí gymnázium Budějovická na Praze 4 a obdobně mluví i její kolegyně ze ZŠ Sadská v Nymburce Blanka Žánová: „Z kraje, který peníze přerozděluje, takovou částku určitě nedostaneme.“

Peníze ale nemají ani na krajích. „Obávám se, že zatím nedošly, že se zdržely cestou z ministerstva k nám na hlavní město,“ řekla Ludmila Štvánová, pražská radní pro oblast školství. A o penězích neví ani odboráři. „O žádném navýšení nemůžeme hovořit, naopak někde dochází i ke snížení,“ uvedla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Ministr peníze poslal v lednu. Budou v květnu?

Ministr školství Marcel Chládek přitom tvrdí, že víc než miliardu na zvýšení platů učitelů poslal jednotlivým krajům už na začátku roku. „Ministerstvo poslalo tyto prostředky v lednu, takže chyba na straně ministerstva není,“ prohlásil.

Na každý pád jsou učitelé na základních a středních školách nyní největší skupinou státních zaměstnanců, která si letos finančně nepolepšila. Přidáno zatím dostali policisté a hasiči a část státních úředníků; u zbytku z nich má dojít k nápravě v příštím měsíci.

„Například finanční úřady už se dohodly a obdržely úpravu mezd od 1. března. Někde možná dojde k posunu až od 1. května,“ řekl šéf Odborového svazu státních orgánů a organizací Jan Rovenský. V květnu by pak také podle ministra školství měly doputovat peníze na vyšší platy pro učitele. Ředitelé tomu ale zatím moc nevěří.

Kam se podělo zvýšení učitelských platů? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod