Tuhý slibuje boj proti chuligánům, extremistům a daňovým únikům

Praha – Nový policejní prezident Tomáš Tuhý řadí mezi své priority boj s drogovou kriminalitou, extremismem a násilím na stadionech. Zaměřit by se měl také na boj s drobnou kriminalitou, která obtěžuje lidi na ulicích. Plánuje rovněž prosazovat zvýšení policejních platů a chystá se do června obsadit místa dvou náměstků. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zase zdůraznil rychlé zavedení útvaru zaměřeného na daňovou kriminalitu.

Ministr vnitra nového policejního prezidenta pověřil, aby nastartoval tým Kobra, který má efektivněji bojovat proti daňovým únikům velkého rozsahu a daňové kriminalitě. „Tak, aby byla úspěšná, aby z ní časem nebyla užovka, nebo, jak mnozí chtějí, aby z ní nebyl slepýš,“ dodal Chovanec.

Tuhý za priority svého působení ve funkci policejního prezidenta označil nejen stabilizaci policie, ale také boj s pouliční kriminalitou. „Policie se bude ubírat směrem veřejného pořádku, aby bezpečí obyvatel České republiky bylo zaručeno,“ uved Tuhý. Důležitý je pro něj také boj proti extremismu, a to jak levicovému, tak pravicovému. „Policie bude tyto projevy dále nekompromisně a razantně postihovat,“ dodal policejní prezident. Mezi další priority patří informační kriminalita a daňové a ekonomické delikty. Zaměří se také na násilí na sportovních stadionech.

Jako jeden z hlavních úkolů zmínil boj s výrobci a prodejci drog v česko-německém pohraničí. „Inicioval jsem další část jednání pracovní skupiny, která má na starosti tvorbu a vyhodnocování poznatků. V nejbližších týdnech bude probíhat navazující jednání českého a německého ministerstva vnitra,“ dodal Tuhý.

K hlavním personálním změnám na prezidiu patří podle Tuhého obsazení postů dvou náměstků. Ještě tento týden chce vyhlásit výběrové řízení na uvolněnou pozici svého prvního náměstka, který by měl nastoupit do 15. května. Vypsáno bylo i výběrové řízení na náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování, který by měl nastoupit do června. Počet náměstků Tuhý zvyšovat nebude. Podobu týmu svých nejbližších spolupracovníků navrhne Chovancovi do měsíce. Členem jeho týmu bude Petr Petřík, který se na začátku dubna stal náměstkem pro ekonomiku.

Policejní prezident plánuje také zvýšit platy policistům, v příštím roce se na ně chystá ze státní pokladny získat o miliardu a osm set milionů víc. Dalších devět set milionů žádá spolu s ministrem vnitra na investice.

Tomáš Tuhý je v pořadí desátým policejním prezidentem v historii samostatného Česka; začínal na obvodním oddělení v Albrechticích v roce 1992, před příchodem na policejní prezidium loni v dubnu řídil tři roky moravskoslezskou policii. Policii provizorně vedl už od 1. března, kdy z funkce prezidenta odešel Lessy. Pod jeho vedením se obměnili policejní ředitelé v Královéhradeckém, Pardubickém a Jihočeském kraji a na Vysočině. V čele Královéhradecké policie od té doby stojí bývalý policejní prezident Martin Červíček.

„Novému policejnímu prezidentovi je potřeba dát sto dnů hájení, aby předvedl a ukázal, jakou koncepci chce prosazovat,“ řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Křeslo policejního šéfa bylo volné od března, kdy Chovanec potvrdil platnost odvolání Martina Červíčka. Jeho jmenování zrušil v lednu tehdejší ministr vnitra v demisi Martin Pecina, což ukončilo 36 dní trvající dvojvládí v čele policie, kdy byl kromě Červíčka policejním prezidentem zároveň i Petr Lessy. Červíček se stal šéfem policie poté, co jeho předchůdce Lessyho odvolal někdejší ministr vnitra Jan Kubice kvůli trestnímu stíhání. Soud ale stíhání později zastavil a Pecina Lessyho na začátku prosince vrátil do funkce.

„Policie za posledních několik let procházela tolika změnami, že teď je zásadní, aby měla jasné vedení,“ uvedl Tuhý.

Chovanec oslovil v nabídkovém řízení na nového policejního prezidenta 20 lidí, kromě policie byli z hasičského sboru, celní správy, vězeňské služby, Bezpečnostní informační služby nebo Generální inspekce bezpečnostních sborů. Tuhý se přihlásil se svým projektem řízení policie. Dalším kandidátem byl podle médií náměstek Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušan Brunclík. Odborná komise ale jednoznačně doporučila Tuhého.

Fendrych: Je otázkou, jestli bude Tuhý dost radikální

„Zajímavé je, že na pana Tuhého se nevytahuje žádná špína, což je v policii unikum,“ pochválil nového policejního prezidenta komentátor Martin Fendrych, který ale vzápětí poukázal na jeho působení v roli pověřeného policejního prezidenta, kdy rychle měnil krajské ředitele tak, aby získal pozici pro bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka. „Bojím se, že to ukazuje, že bude kývat na politické nápady,“ uvedl Fendrych. „Pan Tuhý je slušný a zároveň poslušný,“ dodal s tím, že nový policejní prezident bude naopak potřebovat být odolný proti politickým tlakům i radikální vůči svým podřízeným.