Vysoké školy žalují ministerstvo kvůli „úřední šikaně“. Náměstek rezignoval

Praha – Některé vysoké školy podaly žaloby na ministerstvo školství kvůli přístupu úřadu při čerpání peněz z evropských dotací. Univerzity a vědecká pracoviště kvůli němu prý přicházejí o velké finanční částky. Ministerstvo se hájí, že postupuje v souladu s právním řádem. Podle univerzit ale ministerstvo určuje další pravidla nad rámec zákona, která se navíc stále mění a často zasáhnou i již ukončené projekty. Úřad podle vysokých škol neměří všem institucím stejným metrem, proti jeho rozhodnutí se navíc není možné odvolat. Ministerstvo proto prověří práci všech svých úředníků spravujících rozdělování dotací z EU. Podle serveru Lidovky.cz přispěla kauza ke konci náměstka pro evropské fondy Michala Zaorálka.

Ministerstvo školství rozděluje dotace v programech Výzkum a vývoj pro inovace a Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Podle rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petra Sáhy ministerstvo určuje pravidla ještě nad rámec zákona o veřejných zakázkách a navíc je neustále mění. Ministerští úředníci navíc vydávají rozhodnutí o snížení dotace a neoprávněném použití financí bez možnosti opravných kroků.

  • „Pokud finanční úřad vysloví názor, že jsme nic neporušili, pokud i úřad pro ochranu veřejné soutěže vysloví názor, že jsme všechno udělali, jak jsme měli, ale naše ministerstvo má jiný názor, tak se domníváme, že takhle to není v pořádku,“ uvedl Sáha.

Kvestor Masarykovy univerzity Ladislav Janíček poukázal i na nejednoznačný přístup ministerských úředníků. Stalo se prý, že ve dvou zcela identických projektech bylo rozhodnuto jednou souhlasně a podruhé nesouhlasně.

Studenti
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Náměstek Zaorálek skončil

Kauza také podle mluvčí ministerstva školství přispěla ke konci náměstka pro evropské fondy Michala Zaorálka. Ten se dnes rozhodl k rezignaci, jako důvod uvedl únavu a ztrátu motivace pro další práce. O tom pochybuje ale i jeho nadřízený. „Podle ministra je příliš velká náhoda, že se tak stalo poté, co LN zveřejnily článek o vysokých školách, které žalují stát, a ministr školství informoval, že prověří všechny úředníky EU fondů,“ prohlásila tisková mluvčí s tím, že operační program výzkum a vývoj pro inovace je v katastrofálním stavu, hrozba ztráty je možná ještě větší než 7,5 miliardy.

Sám Zaorálek ovšem trvá na tom, že na ministerstvu skončil kvůli nevyhovujícím podmínkám. „Neustálé hledání řešení v podmínkách protichůdné legislativy a odporujících si pravidel pro implementaci evropských fondů je frustrující. Nejen pro příjemce dotací, ale i pro poskytovatele evropských peněz," citují ho Lidovky.cz.

Žalující stranou jsou 4 akademická pracoviště

Žaloby k Městskému soudu v Praze podaly zlínská Univerzita Tomáše Bati, brněnská Masarykova univerzita a loni také Vysoká škola báňská v Ostravě a Fyziologický ústav akademie věd. Další instituce se podle Lidovek.cz zřejmě připojí. Samotné instituce tyto informace oficiálně nepotvrdily.

Univerzity žalují ministerstvo školství kvůli eurodotacím (zdroj: ČT24)

Ministr školství Marcel Chládek před dvěma měsíci řekl, že z evropských fondů na vědu chce jeho úřad vyčerpat ještě 4,5 miliardy korun. Původně se počítalo se ztrátou 7,5 miliardy, ale připravil takzvaný havarijní plán řešení, kterým by se mohla část peněz ještě dočerpat. Klíčové však podle něj je, aby byly projekty dobře připravené a nehrozilo, že je Unie odmítne proplatit úplně.

Ministr školství kvůli stížnostem škol prověří úředníky spravující dotace. „Na základě již dříve zjištěných skutečností jsem minulý týden rozhodl o prověření práce všech úředníků z ministerstva školství, kteří se operačním programem Výzkum a vývoj pro inovace zabývají,“ sdělil Chládek s tím, dotace prověří v co nejkratším termínu.