Diváci poslali Amálce přes 150 tisíc

Praha – Amálce jsou tři roky a trpí spinální svalovou atrofií. Veronice je pětadvacet a o svoji nemocnou dceru se stará s láskou a statečností. Jejich příběh, který se objevil v druhé řadě dokumentárního seriálu České televize Čtyři v tom, vzbudil u diváků silnou vlnu solidarity. Na konto zřízené pro Amálčinu rodinu už poslali přes 150 tisíc korun.

Pomoc nemocné Amálii (zdroj: ČT24)

300 tisíc diváků v průměru sledovalo každý nový díl dokumentárního seriálu Čtyři v tom 2. K mimořádnému zájmu o příběhy čerstvých maminek přispěl i osud malé Amálky, tříleté holčičky, která trpí závažným onemocněním zvaným spinální muskulární atrofie. Její diagnózu berou manželé Olejníkovi statečně. „Vybrali jsme si cestu nic přehnaně neřešit a radovat se z každého dne, který nám byl dopřán,“ říká Amálčina matka Veronika a dodává: „Amálka je sice fyzicky slaboučká a v současné době už nemůžu říct, že by na tom byla dobře, ale dohání to svojí silnou osobností a odhodláním, kterým nás rodiče leckdy překvapí.“ 

Tříleté dítě už umí například jezdit na tříkolce, nemocná Amálka se zvládne natáhnout pro hračku, ale stejně to moc nedělá. Špatně dýchá a mívá problémy s polykáním. Veronika se o dceru trpělivě stará s novým manželem Martinem, a to čtyřiadvacet hodin denně. Spolu mají ještě půlročního Tobiáše a vychovávají i Martinova bratra Romana.

Přístup, s jakým mladí rodiče zvládají péči o nemocnou Amálku, vzbudil u diváků České televize výjimečnou solidaritu. „Reakce diváků našeho seriálu mě velmi potěšila. Potvrzuje se, že lidé dokážou být velmi empatičtí, když díky konkrétnímu osobnímu příběhu přesně vidí, kdo a proč potřebuje jejich pomoc,“ říká kreativní producentka Alena Mullerová, v jejíž tvůrčí skupině seriál vznikl. 

Česká televize přizvala v případě malé Amálky a její rodiny ke spolupráci neziskovou organizaci Kolpingova rodina Smečno, která se rodinám s touto diagnózou jako jediná v Česku dlouhodobě věnuje a s Veronikou je v kontaktu už od roku 2011. Na konto zřízené pro Amálčinu rodinu poslali zatím diváci přes sto padesát tisíc korun. „Je to od diváků hrozně milé, že nám chtějí pomáhat, vůbec jsme to nečekali a budeme se s manželem snažit ty peníze konstruktivně využít pro rodinu. Je to pro nás ohromné překvapení,“ hodnotí Veronika.

Ludmila Janžurová, ředitelka Kolpingovy rodiny Smečno:

„Jestliže vlastní rodina o to dítě pečuje tak, že se vydává, tak je především potřeba pečovat o tu rodinu.“

„Je to moc milé zjištění, kolik lidí se zapojilo. Lidé zasílají různé částky od 50 korun až do několika tisíc, někteří dokonce jak pro Amálčinu rodinu, tak druhou platbu pro ostatní děti v našich projektech,“ dodává k tomu Ludmila Janžurová, ředitelka Kolpingovy rodiny Smečno.

Jak přesně s penězi rodina naloží, jak jí pomůžou a jak obecně se dá pomoci rodinám s takto nemocnými dětmi, se diváci dozvědí ve vysílání Sama doma ve středu 16. dubna, kam Veronika Olejníková společně s Ludmilou Janžurovou přijdou jako hosté. Posílat peníze pro Amálku bude možné až do 17. dubna, pak Kolpingova rodina Smečno rodině peníze předá.

Jak přispět:

Neziskové organizace Kolpingova rodina Smečno můžete finančně přispět na účet 157834265/0600. Pokud uvedete variabilní symbol 778, prostředky půjdou přímo na pomoc Amálčině rodině. Pokud zvolíte obecný variabilní symbol 777, podpoříte tuto organizaci a všechny její klienty.

Spinální muskulární atrofie (SMA) se řadí mezi takzvaná vzácná onemocnění. Ročně se v České republice objeví jen několik nově diagnostikovaných dětí. Celkový počet pacientů se pohybuje kolem dvou set. SMA je genetické onemocnění. K tomu, aby se onemocnění rozvinulo, musí být oba rodiče přenašeči vlohy SMA.

Přečtěte si:

Veronika: Děkujeme za projevy sympatií

„Dodnes mám v živé paměti, že jsem se to, co konkrétně mému dítěti je, dozvěděla vlastně až doma z lékařské zprávy a brožurky, kterou mi věnovala paní doktorka na neurologii, když nám diagnózu sdělovala… Až z brožurky jsem se totiž dozvěděla, že existuje více typů tohoto vzácného onemocnění, a v lékařské zprávě jsem si pak přečetla, že u nás jde bohužel o ten nejhorší I. typ a že nám tedy asi do roka umře,“ vypráví Veronika Olejníková. 

Navzdory lékařským prognózám se Málinka možná dožije i třetích narozenin. „Může hýbat pouze ručičkama od loktů dolů, a to ještě omezeně, ale od té doby, co jí tatínkovi kolegové pořídili tablet, toho maximálně využívá a snad každý den se naučí něco nového… Hodně nás potěšily všechny vaše projevy sympatií a zájmu o Amálku, máme z nich velkou radost. Děkuji za ně jménem celé naší rodiny,“ vzkazuje Veronika.

Vydáno pod