Policie nevěří motivům vraždy Housky, na závěry je ale ještě brzy

Chomutov - Muž obviněný z vraždy vlivného člena ČSSD Romana Housky kriminalistům možná lhal o důvodech svého činu. Rekonstrukce případu pomohla vyřešit detaily, jak se vražda měla stát. Policie teď čeká na posudky soudních znalců. Klíčové budou především ty, které porovnají dráhu kulky s tím, co obviněný muž vypověděl. Vyšetřovatelům připadá nepravděpodobné, že se oba muži potkali náhodou. K vraždě kontroverzního podnikatele došlo loni v listopadu.

Podle listu se hlavní otazníky vznášejí nad tím, jak by údajný pachatel byl schopen sám manipulovat s tělem oběti a proč se v domě našel otevřený trezor. Policisté prý už verzi o náhodném setkání a následném konfliktu příliš nevěří. Policisté zároveň chtějí zjistit, že obviněný opravdu mohl střílet z těch míst a pod takovým úhlem, jak tvrdí.

Vedoucí týmu vyšetřovatelů Martin Charvát listu řekl, že nyní pátrají po původu motivu podezřelého. Obviněný proto ve středu prošel testem na detektoru lži, což rovněž Charvát potvrdil. Informace z detektoru však podle něj kriminalisté teprve musejí zpracovat.

Houska byl zavražděn loni v listopadu v ulici Kamenný vrch v Chomutově, kde žil se svou partnerkou, bývalou hejtmankou a současnou hejtmanovou náměstkyní Janou Vaňhovou (ČSSD). Houskovo tělo našel spoluvlastník stavení společnosti RRR Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku.

Vražda se stala v ulici Kamenný vrch, kde Houska bydlel
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Podezřelého muže, který se k činu přiznal a odevzdal vražednou zbraň, policie zadržela 12. března. Na stopu ji přivedl paralyzér, který obviněný na místě činu zapomněl a na němž se našly stopy jeho DNA.

Obviněný tvrdil, že do těchto končin zabloudil a Housku, který byl vnímán jako kontroverzní člověk a čelil i podezření z korupce, vůbec neznal. Nedávná rekonstrukce činu však zřejmě tuto verzi listopadové vraždy vyvrátila.