Prachař chce urychlit výkup pozemků pro silnice – majitelům chce dát víc peněz

Olomouc – Majitelé pozemků, přes které mají vést dopravní stavby, by při výkupu mohli dostat více peněz než doposud. Počítá s tím novela zákona z pera ministerstva dopravy – změna má prý urychlit výkup parcel a tím i výstavbu silnic. „Krátká novela je připravena na mém úřadě a předpokládám, že do 14 dní ji pustíme do legislativního procesu,“ uvedl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Stávající zákon vešel v platnost v roce 2009, teď však podle Prachaře majitelé pozemků dostávají příliš málo a nemotivuje je to k prodeji. Už se totiž nepřihlíží k budoucímu využití pozemku a rozhodující je jeho aktuální stav. Zatímco dříve podle ministra majitelé dostávali za metr čtvereční pozemku stovky korun, teď je to v případě orné půdy několik korun za celou parcelu. 

„Samozřejmě už jenom to budí negativní emoce. Naším cílem je napravit tento stav, abychom občanům dokázali dát adekvátní prostředky, které stejně utratí v České republice, zaplatí DPH a pro stát to bude dobře,“ řekl ministr, podle kterého novela zrychlí výkup pozemků i přípravu dopravních staveb. Zároveň by se snížil počet vyvlastňovacích řízení, což by ulehčilo soudům.  

Pozemky by se nově měly prodávat podle znaleckého posudku či podle stávající bonity, avšak s výrazným bonusem až několika stovek procent. „Nebo se prodává na základě ceny v čase a místě obvyklé. To jsou tři základní principy, které chceme v rámci novely navrhnout,“ upřesnil Prachař, podle kterého cena pozemků tvoří jen 1,5 až 1,9 procenta hodnoty dopravní stavby.

Mezi své priority dnes Prachař zařadil dostavu dálnice D1 v okolí Přerova a stavbu rychlostní komunikace R49, která zajišťuje přeshraniční spojení se Slovenskem. Připomněl také, že už ve vládě prosadil vypsání tendrů na 50 kilometrů silnic a dálnic včetně jižní části Červernohorského sedla.