Mrtví psi na Olomoucku byli otráveni, potvrdili veterináři

Olomouc - Téměř tři desítky mrtvých psů, které v úterý policisté našli u Bohuňovic na Olomoucku, byly otráveny. Ukázala to pitva. Veterináři ale zatím přesně neví, jaká látka je otrávila. Zároveň dnes podali návrh, aby Zdeňce Grohmanové byli zbylí psi odebráni. Jejich počet se odhaduje také na téměř tři desítky. Psy hodlají zástupci Ligy na ochranu zvířat rozmístit po útulcích v zemi. Případem se i nadále zabývá policie. Pracovníci kafilérie dnes z domu odvezli další tři mrtvé psy.

„Výsledky pitvy nesvědčí o úhynu v důsledku akutního infekčního onemocnění ani v důsledku traumatu. Pravděpodobnou příčinou úmrtí všech psů je otrava toxickou látkou. Všichni tito psi byli s největší pravděpodobností otráveni. O jakou látku se jedná, je předmětem dalšího zkoumání,“ řekl zástupce ředitele Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj Jiří Zubal.

Mrtví psi leželi v křoví u polní cesty za místním rybníkem Husinec. Při vyšetřování vyšlo najevo, že jejich majitelkou je Zdeňka Grohmanová, která desítky těchto zvířat chová v malém domku na okraji Štarnova. Žena tvrdí, že jí otrávené granule přinesl místostarosta obce ještě s jedním mužem, kteří těla zvířat poté odvezli. Místostarosta to však v Olomouckém deníku popřel.

Veterináři dnes obci s rozšířenou působností, kterou je Šternberk, navrhli odebrat i zbylé psy majitelky. „Nabídla se nám Liga na ochranu zvířat proti týraní s tím, že je schopna zajistit umístění těchto psů do všech útulků v celé republice. Pokud úřad rozhodne o odebrání psů, může této nabídky využít a pevně věřím, že ji využije,“ doplnil Zubal. Mluvčí šternberské radnice Irena Černocká potvrdila, že návrh radnice již obdržela. „Bude to řešit odbor životního prostředí, v pondělí se bude vědět více,“ uvedla mluvčí. Majitelka by si chtěla dva nebo tři psy nechat, ostatní je ochotna darovat.  

Případ i nadále vyšetřuje policie. Podle olomoucké policejní mluvčí Marty Hanzlové již policisté pitevní protokol obdrželi, nevyslechli však dosud místostarostu, který se podle majitelky psů na otravě podílel. Dosud ještě není ani jasné, zda se někdo dopustil trestného činu nebo bude případ řešen jako přestupek. Pachatel však zřejmě trestu neunikne, podle Zubala totiž uhynulá zvířata musejí jejich majitelé buď odvézt do kafilérie, nebo zakopat podle určitých podmínek na vlastním pozemku. Pohození těl uhynulých psů je podle něj v rozporu se zákonem.

Vydáno pod