Jehlička podle ČTK odvolá ředitele Národní knihovny Ježka

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička se podle informací ČTK rozhodl odvolat ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka. Jako o jeho nástupci se uvažuje o současném řediteli Památníku národního písemnictví Pavlu Hazukovi. Ministerstvo oficiálně odvolání Ježka zatím nepotvrdilo. Jehlička údajně čeká na výsledky právního rozboru průběhu soutěže na novou budovu knihovny. Právě ta by měla být důvodem Ježkova odvolání. Sám ředitel knihovny se domnívá, že se jedná o úmyslně vypuštěnou dezinformaci.

Podle zdroje blízkého ministerstvu kultury se ale o odvolání ředitele rozhodlo již ve čtvrtek, stejně jako o jeho případném nástupci. Informace o svém odvolání nechtěl dnes komentovat ani sám Ježek. Později dodal, že se podle něj jedná o úmyslně vypuštěnou dezinformaci. Veřejnost
by se také podle něj měla zajímat o to, kdo a s jakým zadáním zpracovává právní analýzu soutěže na novou budovu Národní knihovny. Dříve opakovaně tvrdil, že si není vědom žádného pochybení, které by v přípravě soutěže učinil.

Pozice ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka je nejistá již delší dobu. Naposledy jej za tahanice kolem vzniku nové budovy Národní knihovny kritizoval společně s ministrem Jehličkou i premiér Mirek Topolánek. Jehlička dal okolnosti soutěže o novou budovu knihovny posoudit právníkům. Premiér dnes odmítl zprávy o odvolání Ježka komentovat s tím, že nezasahuje do kompetence jednotlivých ministrů.

Spory o novou Národní knihovnu trvají přes rok

Vlastimil Ježek:

„Jedná se o úmyslně vypuštěnou dezinformaci.“

Nová budova Národní knihovny, která by měla stát v Praze na Letné, má rok a půl po vyhlášení výsledků mezinárodní architektonické soutěže mnoho problémů. Terčem kritiky je způsob vypsání soutěže, který byl údajně v rozporu s českým zákonem. Stavbu také brzdí problémy týkající se pozemků, financování i regulérnosti soutěže, z níž vzešel vítězně návrh Jana Kaplického. Ministr kultury Václav Jehlička navíc prohlásil, že na budovu nejsou peníze, projekt byl nepřipraven a pozornost se musí nyní soustředit na revitalizaci Klementina, kde knihovna nyní sídlí. Pro vedení Národní knihovny ale zůstává stavba nové budovy prioritou.

Kaplického návrh vybrala mezinárodní porota začátkem března 2007. Hlasování bylo jednomyslné a proslulý architekt zvítězil mezi více než 400 projekty. V říjnu se však okolo návrhu rozhořel spor. Postavili se proti němu pražští zastupitelé ODS. Navíc se projekt příliš nezamlouval ani prezidentovi Václavu Klausovi a jiným politikům a kulturním osobnostem.

ÚOHS také začátkem srpna oznámil, že podle Evropské komise soutěž na novou budovu Národní knihovny byla v rozporu se zákonem a v návaznosti na tento názor zřejmě úřad doporučí knihovně, aby původní soutěž zrušila.

Ježek je ve funkci ředitele Národní knihovny od podzimu roku 2004, od té doby usiluje o stavbu nové budovy. Významným a kritizovaným jeho krokem byl v roce 2005 prodej kostela sv. Michala na pražském Starém Městě jeho dlouholetému a kontroverznímu nájemci. Vlastimil Ježek bude v podzimních volbách kandidovat do Senátu za KDU-ČSL.

Výhled z budoucí Národní knihovny, pokud bude stát na Letné
Zdroj: Národní knihovna
Vydáno pod