Kontrol málo, tresty slabé. Přísné exekutory má krotit novela zákona

Praha – Ministerstvo spravedlnosti zatím nedokáže exekutory držet pod kontrolou. Nové vedení zjistilo, že působnost jeho vlastního dohledového odboru je nedostatečná. Kontrol je málo, a pokud už jsou v konání exekutora odhaleny nedostatky, zřídka se podaří případ dotáhnout do potrestání viníka. Resort nyní chystá novelu zákona. Cíl je jasný – častější kontroly a účinnější sankce.

Ministerstvo se chystá zpřísnit kontrolu exekutorů (zdroj: ČT24)

Své nedávné zkušenosti s exekutory popsala České televizi důchodkyně Dagmar Neslová (80). Osobně sledovala, jak jí pracovníci úřadu zabavují část majetku, ačkoliv sama nic nedluží. V exekuci je totiž její vnuk. Ten sice bydlí jinde, u své babičky ale přechodně přespával, když se vrátila z nemocnice a potřebovala péči. „On tady má akorát mýdlo, holení a zubní pastu. Jinak tady nemá vůbec nic,“ zdůraznila důchodkyně.

Exekutory to ale nezajímalo. Nálepkami 'Exekučně zabaveno' oblepili televizi, rádio i nábytek. Rovnou si odnesli několik obrazů a za oběť jim padl také notebook, který paní Neslové den před návštěvou vykonavatelů půjčil její soused. Přitom zrovna u notebooku se dá lehce během pěti minut zjistit, zda opravdu patří člověku, který to tvrdí. „Že bych ho otevřel a ukázal tam třeba svoje fotky nebo fotky rodiny… Vůbec je to nezajímalo. Jediné, co bylo – už na něj nesahejte,“ popsal soused paní Neslové.

Její manžel pro změnu vyhlásil bankrot a úspěšně se oddlužil – přesto se exekutor podle nich neprávem ozval znovu. Tyto a podobné případy tvrdých praktik exekutorů už začínají vadit i některým jejich kolegům. Podle znalců se totiž ukazuje, že za nesmlouvavým počínáním stojí tvrdý konkurenční boj. „Trochu se divíme, že se víceméně to pořád opakuje u těch samých exekutorských úřadů a nikdo s tím nic nedělá,“ uvedl zástupce společnosti Člověk v tísni Daniel Hůle.

Za opakovanou stížnost hrozba zbavení úřadu

V loňském roce bylo nařízeno více než 700 tisíc exekucí a jen na ministerstvo spravedlnosti doputovalo přes 800 stížností. Kárných žalob ale bylo podáno jen osm. Dalších sedm podala Exekutorská komora, která sama ročně řeší tisíce stížností. Ne všechny postupy, na které si dlužníci a někdy i úplně bezúhonní lidé stěžují, ale jde označit za protiprávní a pak potrestat. A když už k tomu dojde, tresty nejsou dostatečně tvrdé. „Jenom minimum podaných kárných žalob potom vedlo skutečně k odsouzení exekutora a i ty sankce jsou mírné,“ přiznává náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová. 

Helena Válková a Hana Marvanová
Zdroj: ČT24

Ministerstvo tak plánuje počet kontrol zvýšit a zákon zpřísnit. Pokud by například exekutor dostal výtku opakovaně, může ministerstvo v krajním případě zasáhnout a úřad zrušit. Podle profesní komory je ale prověrek exekutorů dost a současné tresty stačí. „Exekutorská komora udělila 18 výtek, v podstatě všechny ty výtky vedly k provedení nápravy,“ zmiňuje prezident Exekutorské komory David Koncz.

Ministerstvo také dál zvažuje, že by zlepšilo kontrolu a omezilo ostrý konkurenční boj mezi exekutory tím, že jim určí obvody, ve kterých budou působit. „Když se odstraní tato konkurenční dravost, tak řada těch excesů zmizí,“ dodává Hůle. Novelu chce resort předložit během podzimu.