První muž OSN Pan Ki-mun přiletěl do Prahy

Praha – Krátce po 18:00 přistálo na Letišti Václava Havla letadlo s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem. Během svého pobytu v Praze se setká s ministerským předsedou Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), hlavou státu Milošem Zemanem i dalšími předními politiky. Do svého programu zahrnul i přednášku na Univerzitě Karlově nebo prohlídku protipovodňových zábran.

Ještě večer se Pan Ki-mun setkal s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Bavili se o situaci na Ukrajině a vztazích s Ruskem, ale i o popularitě Česka mezi korejskými turisty. „Jedním z témat byl také zájem zapojit české vojáky do mírových misí OSN, což pan generální tajemník přivítal. Rovněž poděkoval České republice za podporu lidských práv, která patří mezi naše priority v zahraniční politice,“ řekla Johana Grohová, mluvčí ministerstva zahraničí.

Hlavní program však devětašedesátiletého Jihokorejce čeká v pátek. Dopoledne má v plánu přednášku na Univerzitě Karlově na téma Česká republika a OSN, v 11 hodin ho přijme premiér. Jednat mají především o mírových misích OSN, reformě světové organizace, ochraně klimatu nebo lidských práv. Nevyhnou se ani aktuálním mezinárodním otázkám.

V pátek odpoledne se Pan Ki-mun setká také s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) nebo prezidentem Zemanem. Česko by měl opustit v sobotu brzy ráno. Pan Ki-mun stojí v čele Spojených národů od roku 2007 a Česko navštíví ve své funkci podruhé. Poprvé v ČR byl v dubnu 2011, kdy se mimo jiné setkal s tehdejším prezidentem Václavem Klausem. Předtím zavítal generální tajemník OSN do České republiky v červenci 1999. Funkci tehdy zastával Ghaňan Kofi Annan.