Zeman letos navštíví Francii při výročí vylodění, ve hře je i Čína

Bělehrad - Prezident Miloš Zeman letos při zahraničních návštěvách zavítá do Rumunska a do Moldavska, zúčastní se oslav výročí událostí roku 1989 ve Varšavě nebo slavnosti u příležitosti uplynutí 70 let od spojeneckého vylodění v Normandii. Na podzim by měl zamířit do Paříže a v zimě zřejmě do Jordánska nebo do Spojených arabských emirátů. Ve hře je pro letošní rok stále cesta do Číny či do Ruska. V Bělehradě to řekl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.

Zeman v prvním roce na Hradě navštěvoval hlavně nejbližší sousedy České republiky. Jeho první cesta vedla na Slovensko, později byl v Rakousku, Polsku a Německu. Letos se zaměří na vzdálenější partnery v mezinárodním dialogu. Na cestu do Rumunska a Moldavska by se měl vypravit příští měsíc. Poté poletí do Varšavy na oslavy 25. výročí pádu socialistického bloku.

Vzpomínkové akce k připomenutí vylodění spojeneckých vojsk na normandských plážích se podle Kmoníčka zúčastní snad všichni významní světoví politici. Do Francie přiletí prezident USA Barack Obama i britská královna Alžběta II. Zeman se na francouzské území vrátí na podzim, kdy poletí do Paříže na oficiální návštěvu. V září má v plánu účast na vrcholné schůzce Severoatlantické aliance ve Walesu. V průběhu roku se směr zahraniční politiky Hradu obrátí také na východ.

Zeman má v plánu letět do Kazachstánu a Tádžikistánu. Podle Kmoníčka se pravděpodobně v prosinci uskuteční „arabská cesta“ hlavy státu. Zatím není zcela jasné, jaké země navštíví. Zřejmě se ale bude jednat o Jordánsko nebo emiráty, případně obě země. Již loni šéf hradní diplomacie prohlašoval, že by letos mohl český prezident navštívit jednu z východních velmocí. V blíže neurčeném termínu poletí vládním speciálem do Číny a Ruska. Alespoň jedna z těchto cest by se přitom mohla opravdu uskutečnit ještě letos, podotkl Kmoníček.

Prezident Zeman je nyní na státní návštěvě Srbska, odkud odletí do Slovinska. Letos již zavítal do francouzského Štrasburku, kde přednesl projev k poslancům Evropského parlamentu. Cestu do Rumunska měl původně podniknout loni na podzim, zabránilo mu v ní ale zranění kolena.