Čtvrt milionu cukrovkářů o své nemoci neví

Praha - Cukrovka se objevuje prakticky v každé rodině, i tak ji lidé velmi často podceňují. Ročně na následky diabetu zemře přes 20 tisíc pacientů. A odborníci odhadují, že kolem 250 tisíc lidí v Česku o své nemoci ani neví. Především proto, že se o hladinu cukru v krvi vůbec nezajímají.

Události: Lidé podceňují preventivní kontroly cukrovky (zdroj: ČT24)

Kromě evidovaných 850 tisíc je ještě čtvrt milionu cukrovkářů, kteří o své nemoci ještě nevědí. U cukrovky je přitom rozhodující včasné odhalení. Na preventivní prohlídky ale pravidelně chodí jen 4 z 10 pacientů. Do rizikové skupiny patří hlavně lidi s nadváhou nebo špatnou životosprávou. Roli hraje taky dědičnost. 

Když se cukrovka neřeší, může mít přitom fatální důsledky - může vést k selhání ledvin, ke ztrátě zraku, amputaci končetiny nebo kardiovaskulárním onemocněním jako infarkt nebo cévní mozková příhoda. 

Cukrovka 1. typu 
… začíná obvykle v dětství či dospívání. V některých případech je možný i pozdní vznik tohoto onemocnění po třicátém roce věku, pak ho označujeme jako LADA (latent autoimmune diabetes in adults), tedy pomalu probíhající cukrovka dospělých. Tímto typem cukrovky trpí 7 % diabetiků v České republice a je pro něj charakteristická úplná absence inzulínu v těle.

Cukrovka 2. typu
… postihuje častěji starší osoby a osoby s nadváhou či obezitou. Málo pohybu, nepravidelné jídlo, nadměrný stres, ale také genetické dispozice výrazně přispívají ke vzniku tohoto typu cukrovky. Častěji než nedostatek mívají tito pacienti normální množství, či dokonce nadbytek inzulínu. Přes 90 % nemocných cukrovkou tvoří diabetici 2. typu.

Zdroj: Diabetická asociace ČR

Ročně na následky cukrovky umírá asi 20 tisíc lidí. Odhady předpokládají další rozšíření cukrovky v příštích letech, v roce 2035 by mohl diabetem trpět každý desátý obyvatel České republiky. V roce 2012 vynaložil stát na léčbu přes 28 miliard korun.