Chládek u soudu s Rathem: O předražování zakázek jsem nevěděl

Praha - V kauze Davida Ratha dnes před soudem svědčil ministr školství Marcel Chládek. Exhejtmanův někdejší náměstek uvedl, že umělé předražování středočeských krajských zakázek nezaznamenal. „Vždycky byla vybrána ta nejlevnější firma a nabídka,“ prohásil Chládek po výslechu. Obžaloba se zajímá hlavně o opravy zámku Buštěhrad a modernizaci středočeských nemocnic. Mezi dalšími obžalovanými jsou mimo jiné šéfové a manažeři firem, které se o zakázky ucházely.

Nynější člen vládního kabinetu Marcel Chládek vykonával od roku 2008 ve Středočeském kraji funkci náměstka a byl Rathovým blízkým spolupracovníkem. V krajské radě měl na starosti regionální rozvoj a evropskou integraci. Seděl v dozorčí radě příbramské nemocnice, jejíž modernizaci zmiňuje obžaloba jako jednu z těch, které provázela korupce.

Vždy jsme vybírali ty nejlevnější, tvrdí Chládek

Ministr při výslechu soudu řekl, že se výběrového řízení ohledně nemocnice neúčastnil, zabýval se pouze dokumenty, podle kterých byl projekt za ceny obvyklé. „Ať to bylo v radě kraje, nebo v dozorčí radě tak tam nezaznamenávám, že by tam bylo nějaké předražení. Vždycky byla vybrána ta nejlevnější firma a nabídka,“ řekl po výslechu novinářům.

Podle něj záleží na důkazech, které předloží obžaloba. „Ale vzhledem k tomu, že já to mohu posuzovat pouze z materiálů, které jsem měl v radě, tak tam žádné pochybení nebylo, a ani dnes bych své rozhodnutí neměnil,“ dodal.

Po zatčení poslance v polovině května 2012 se o tehdejším senátorovi uvažovalo, že Davida Ratha nahradí v čele hejtmanství i v čele kandidátky ČSSD pro krajské volby. Nakonec ale tehdy spolustraníci do obou funkcí doporučili náměstkyní pro oblast majetku Zuzanou Moravčíkovou.

Kampaň ČSSD
Zdroj: ČT24

Rath dříve naznačil, že údajné provize mohly mířit na kampaň ČSSD před krajskými volbami. Chládek ale uvedl, že byla financována průhledně, stála prý zhruba 4,5 milionu korun a peníze šly přes transparentní účet. „Byla to pro mě první informace, že by takovéto prostředky (provize) měly byt použity na kampaň,“ upřesnil šéf školství.

Hlavní vliv měli mít Pancová a Kott

Žalobce v případu viní vedle bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha dalších deset lidí z upravování obchodních soutěží v kraji. Část se týkala opravy budov, zbylé modernizace několika nemocnic. Podle vyšetřovatelů byly tendry domluvené pro předem vybraného vítěze, což údajně provázela korupce. Rath prý o všem věděl a dělil se o provize, exposlanec ale obvinění odmítá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obžaloba tvrdí, že hlavní vliv na sjednávání předem domluvených tendrů měla někdejší šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel Petr Kott, který působil jako koordinátor nemocnic a dříve byl také poslancem a šéfem krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Chládek, který dodnes působí jako ombudsman pro krajské pacienty, uvedl, že jejich vliv nevnímal. „Dozvěděl jsem se to až při řešení tohoto případu,“ řekl.

Hlavní líčení je tento týden naplánované do čtvrtka, v pátek se jednání nekoná kvůli absenci jednoho z pěti členů soudního senátu. Program kauzy, kterou soud řeší od loňského srpna, je zatím naplánovaný do května. Následovat budou další termíny kvůli výslechům svědků, listinným důkazům a odborným posudkům. Rathovi hrozí ze skupiny nejvyšší trest - až 12 let vězení.