Léčebné konopí se může pěstovat i v Česku, zájem má Univerzita Karlova

Praha - Už rok je u nás možná léčba marihuanou. Zákon umožňuje dovoz léčebného konopí a od dubna bude možné ho pro tyto účely pěstovat i v Česku. Jedním z těch, kdo si podá žádost o licenci, je Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy. Konopí by tak mohlo pacienty vyjít levněji než z dovozu. Léčba není úplně levnou záležitostí a pacienti jsou navíc často lidé v invalidním důchodu či na nemocenské. Zdravotní pojišťovny léčebné konopí nehradí.

Povolení k zacházení s konopím pro léčebné účely mají dosud tři firmy - Phoenix, Czech Medical Herbs a Elkoplast, který má i povolení k dovozu. Přesto se dosud do Česka nedovezl ani gram. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nyní chystá podklady pro výběrové řízení, kde bude možné získat licenci také pro pěstování. „Velice vážně o tom uvažujeme a s největší pravděpodobností si tu žádost podáme,“ řekl ČT24 děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Tomáš Šimůnek.

Budoucí pěstitelé konopí musí splnit řadu podmínek, které se týkají zaměstnanců, prostor nebo kontroly jakosti. Šimůnek v této souvislosti upozorňuje na rizika nákupu marihuany na černém trhu: „Pacienti si nemohou být jisti tím, co kupují. Obsah účinných látek může velice kolísat a konopí se může pěstovat například v továrních halách, kde je třeba půda zamořena těžkými kovy,“ varuje děkan. 

Fakulta nechce na konopí vydělávat

Fakulta nebude pěstovat konopí na byznys, ale jako léčivo. „Na rok by to mělo být v řádu několika desítek kilogramů,“ uvedl Šimůnek. „Máme to spočítáno tak, abychom na to nedopláceli, ale nechceme na tom ani vydělávat. Cenu nastavíme tak, abychom byli v černých číslech a případný drobný zisk bude ve prospěch studentů,“ dodal. 

Přesnou cenu, za kterou fakulta bude konopí nabízet, nechtěl sdělit. Právě cena - spolu s kvalifikačními předpoklady - bude totiž podstatou veřejné zakázky od SÚKL. „Podle mých informací stojí gram dováženého léčivého konopí z Holandska kolem tří set korun, u nás by to mohla být třeba polovina nebo méně,“ odhaduje Šimůnek. „Pokud zdravotní pojišťovny nebudou léčebné konopí proplácet, tak celá akce může být jen plácnutím do vody, protože to bude opravdu pro pacienty nedostupné,“ myslí si.  

Lékař může pacientovi předepsat maximálně 30 gramů léčebného konopí na měsíc. Kritici tvrdí, že tento limit nemusí řadě pacientů stačit a vadí jim i předpokládaná vysoká cena.

Dostupnost léčby závisí také na tom, zda budou lékaři pacientům léčebné konopí psát. Je pouze na elektronický recept, který řada lékařů odmítá. Dostat marihuanu k léčbě mohou jen dospělí, děti se jím léčit nemohou, což kritici také napadají. Konopí má zmírňovat obtíže pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS.

Konopí může být lékařem předepsáno ke zmírnění symptomů doprovázejících onemocnění, která jsou vyjmenována ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví číslo 221/2013 Sb. Jde především o roztroušenou sklerózu, HIV, Touretteův syndrom a chronickou neutišitelnou bolest. Užívání konopí může vést ke snížení dávek léků, které pacient normálně užívá. Může ale také pomoci při tlumení bolesti nebo potlačování vedlejších účinků léků, jakými bývají nevolnost či nechutenství.

Cesta k legalizaci konopí pro léčebné účely v ČR začala v polovině srpna 2011 zveřejněním Petice za léčebné konopí, kterou podepsalo skoro 60 000 osob. Petici podpořil mimo jiné i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Pod záštitou premiéra Petra Nečase (ODS) vznikla ještě v srpnu 2011 pracovní skupina, která během následujícího čtvrt roku vypracovala návrh nutných legislativních změn. Poslanecká sněmovna se návrhem začala zabývat počátkem června 2012 a schválila jej 7. prosince téhož roku. Poté co návrh zákona schválil i Senát a podepsal jej prezident, vyšla norma počátkem března 2013 ve Sbírce zákonů. 

Vydáno pod