Počet otrávených psů v Bohuňovicích se zvýšil o dalších šest

Olomouc - Veterináři už začali pitvat dvacet sedm mrtvých psů, které našli policisté v úterý v Bohuňovicích na Olomouckou. Výsledky pitvy zatím potvrzují to, že psi byli skutečně otráveni. K tomu se už přiznala jejich majitelka Zdeňka Grohmanová. Několik desítek psů otravu přežilo, podle serveru Týden.cz ale dnes pošlo dalších šest. Krajská veterinární správa zřejmě zítra rozhodne o tom, že Grohmanové zbývající psy odebere.

Podle ředitele Státního veterinárního ústavu v Olomouci Jana Bardoně je z prvního ohledání psů zřejmé, že příčina smrti byla u všech totožná. 

Majitelka psů Grohmanová tvrdí, že jí k otravě zvířat donutil místostarosta Stanislav Nykl, protože prý vadili sousedům. V úterý ráno přijelo před dům Grohmanové auto a nakládali plno pytlů na korbu. Sousedka tvrdí, že u odvozu psů asistoval místostarosta Nykl. České televizi se nepodařilo získat komentář ani místostarosty, ani starostky - na obecním úřadě mají všichni dovolenou.

Pokud by se vše odehrálo tak jak popisuje majitelka psů, ona i místostarosta by porušili nejméně dva paragrafy zákona na ochranu zvířat proti týrání. Nykl zatím nepodal vysvětlení ani policii. Najal si právníka a výslech se tak o několik dní zpozdí.
 
Grohmanová nemá psy přihlášené, ani očkované a neplatí za ně poplatky. Podle místních měli zastupitelé jednat dřív. Starostka navíc pracuje na hygieně. Lidem na vesnici se trochu ulevilo. Méně psů znamená i méně zápachu. Způsob jakým mělo k utracení dojít, ale v žádném případě neschvalují.

Vydáno pod