Na pomoc disentu. Nadace Charty oslavuje a oceňuje své přátele

Praha - Nadace Charty 77 si připomněla 35 let od svého vzniku a ocenila při té příležitosti čtveřici osobností, které jí pomáhali a podporovali ji. Ocenění z rukou zakladatele nadace Františka Janoucha obdržel bývalý šéf diplomacie Karel Schwarzenberg, historik Vilém Prečan, režisér Jan Kačer a posmrtně někdejší ministr zahraničí Jiří Dienstbier starší.

Necelé dva roky po zveřejnění Charty 77, kdy řada jejích signatářů byla permanentním terčem šikany režimu anebo přímo seděla ve vězení, František Janouch zakládá ve Švédsku fond na jejich finanční podporu. Činnost Nadace se brzy rozšířila třeba na rozmnožování zakázaných filmů nebo samizdatové literatury.

Nyní působí Nadace Charty v Česku jako nezisková organizace, která poskytuje nadační příspěvky oprávněným žadatelům především v sociální a zdravotní oblasti, zabývá se ochranou lidských práv lidí se zdravotním postižením. Pravidelně také uděluje ceny na podporu literatury, za občanskou statečnost nebo za práci v oblasti ekologie.

Výročí Nadace Charty 77 (zdroj: ČT24)

Dnes organizace výjimečně ocenila čtyři z mnoha svých zásadních podporovatelů: disidenta a bývalého ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera staršího, bývalého šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga, herce a režiséra Jana Kačera a historika Viléma Prečana. „Všichni čtyři ocenění se zúčastnili budování Nadace Charty, spojení mezi československým disentem a Nadací Charty ve Stockholmu,“ uvedl Janouch.

Po předání cen diváci v pražském stavovském divadle zhlédli slavnou hru Václava Havla Zahradní slavnost v nastudování Národního divadla. „Snad to navodí atmosféru a lidé pochopí, v jakém represivním režimu jsme museli žít,“ dodal František Janouch.