Dvě stovky navíc pro každého důchodce, navrhuje ministryně

Praha - Důchody by měly příští rok vzrůst v průměru o 200 korun měsíčně. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí je o 50 korun štědřejší, než vláda původně slibovala, a státní kasu tak bude stát o 5 miliard víc, než se původně čekalo, a o sedm miliard víc než letos. Podle ministryně práce Marksové-Tominové na to peníze jsou. Šéf financí Babiš se zvýšením důchodů souhlasí, pokud to neohrozí výši plánovaného rozpočtového schodku.

Ani nárůst o 200 korun není pro ministerstva práce a financí jednoduchý, ve výpočtu se totiž projevila téměř nulová inflace, a tak by podle zákona měly důchody růst jen o zhruba 150 Kč. Ministryně proto ve středu vládě předloží úpravu výpočtu tak, aby penze mohly růst víc. „Suma, která počítala s navýšením o 200 korun, je v rozpočtu rezervovaná,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová-Tominová.

Jaroslav Zavadil (ČSSD)

„Předpokládám, že ministr financí Babiš dokáže vyšetřit více peněz, než je v rozpočtu dnes dáno. Domnívám se, že by si důchodci zasloužili, aby jim bylo přidáno 200 korun a možná i více, pokud ten výběr půjde dobře.“

Komplikace při schvalování ministerstvo neočekává, a to i přesto, že lidovci by se kvůli chybějícím penězům v rozpočtu klonili k růstu jen o 150 korun. „Chybí nám peníze pro rodiny, školy, školky, zdravotnictví,“ upozornil na další priority ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). A s podporou návrhu nemá problém ani ministr financí Andrej Babiš (ANO), trvá ale na tom, že se kvůli němu nebude zvyšovat schodek státního rozpočtu.

Průměrně dvě stovky navíc pro každého důchodce navrhuje ministryně práce (zdroj: ČT24)

Ministryně může ale narazit s jiným plánem. Novela chce do praxe vrátit pravidlo, že pokud vláda ušetří, může důchody valorizovat kdykoliv. „Tento návrh se ministerským úředníkům z financí nelíbil, pobavíme se o tom na vládě,“ uvedla Marksová-Tominová.  

Ve hře jsou i předčasné důchody pro horníky

Na ministerstvu práce a sociálních věcí připravují ještě jeden návrh týkající se důchodů. Kvůli situaci na Ostravsku a hrozbě uzavření dolů chtějí do předčasného důchodu poslat více horníků. Část z nich má na dřívější důchod nárok už podle současných pravidel, díky novele by ho pak mohlo získat dalších 3 500 horníků.

Pravicové opoziční strany plán na zvýšení penzí kritizují. Podle nich na výrazně vyšší důchody nejsou v rozpočtu peníze. „Pokud ministr financí dokáže ušetřit desítky miliard, jak sliboval, tak tam ten prostor bude. Pokud ne, tak tam nebude,“ uvedl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Nečasova vláda valorizace penzí zpomalila

Pokud by ministryně práce svůj návrh prosadila, vzrostly by důchody nejvíc od roku 2011. V minulých dvou letech totiž kvůli úsporám růst důchodů podstatně přibrzdil. Až do roku 2013 byly důchody valorizovány o celou výši inflace a o třetinu růstu reálných mezd. Nečasova vláda pak ale prosadila nižší valorizaci: důchody se nezvyšovaly o celou inflaci, ale jen o třetinu. Šlo o součást úsporných opatření – kabinet počítal do roku 2015 s úsporami ve výši skoro 48 miliard.

  • Za posledních deset let se průměrný důchod zvýšil skoro o čtyři tisíce korun, v roce 2004 byl 7 256 Kč, v roce 2013 pak 10 957.
  • Starobní důchod u nás pobírá přes 2,3 milionu lidí, schodek důchodového účtu loni dosáhl skoro 50 miliard.
  • Jeden člověk v Česku dostává podle statistik důchod 90 tisíc, dalších 15 penzistů pak dostává každý měsíc přes 50 tisíc. V pásmu mezi 30 až 50 tisíci je to už 260 seniorů.
  • Naopak 45 tisíc seniorů nedostává kvůli exekuci ani celý starobní důchod. Stát ale musí dlužníkovi nechat nejméně šest tisíc měsíčně, což je u tisíců důchodců víc, než jakou mají penzi. V takovém případě nelze dluhy z důchodu srážet.