V dubnu bude teplo a slunečno, slibují meteorologové

Praha - Současné teplé počasí by mělo vydržet i v dubnu. Podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu bude příští měsíc převážně nadprůměrně teplý, maximální denní teploty by se měly pohybovat mezi 13 až 20 stupni Celsia. Pršet nejspíš příliš nebude - což sice potěší milovníky letního počasí, ale trápí zemědělce. Srážkový deficit se totiž bude prohlubovat.

Dle meteorologů bude většina dubna teplotně nadprůměrná, až v týdnu mezi 21. až 27. dubnem budou teploty průměrné. Z hlediska srážek budou první dva dubnové týdny podprůměrné až průměrné, druhá polovina měsíce by měla být už srážkově průměrná.

Teplotní průměr pro období mezi 31. březnem až 27. dubnem přitom činí 8,3 stupně Celsia. Nejvyšší průměrnou teplotu meteorologové naměřili v dubnu před pěti lety, a to 12,6 stupně. Naopak nejchladněji bylo v roce 1980, kdy průměrná teplota činila jen 4,9 stupně Celsia.

V Moravskoslezském kraji jsou znovu zhoršené rozptylové podmínky

V Moravskoslezském kraji, který má dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi, jsou znovu zhoršené rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach PM10 byl dnes odpoledne překročen na všech měřicích stanicích. „Dnes ani v noci nepředpokládáme významnější změnu celkové imisní situace, hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat kolem hodnoty nebo mírně nad hodnotou imisního limitu,“ uvedli meteorologové. Podle aktuálních hodinových koncentrací byla situace po poledni na měřicích stanicích v kraji vyhodnocena jako špatná nebo vyhovující.

Výhled počasí na příští týden
Zdroj: ČT24
Slunečný víkend byl poslední příležitostí si zalyžovat (zdroj: ČT24)