Hejtmani-poslanci ČSSD navrhují klouzavý mandát poslance

Praha - Čtveřice sociálnědemokratických hejtmanů, kteří jsou zároveň poslanci, chce omezit kumulaci politických funkcí a za tím účelem zavést klouzavý mandát poslance. Poslanecký mandát by podle nich neměl být slučitelný s výkonem funkce ministra, hejtmana, starosty nebo primátora. Své návrhy, které by znamenaly změny ústavy i jednacího řádu sněmovny, dnes hejtmani předložili do vnitrostranické diskuze ČSSD.

Návrhy předložili jihomoravský hejtman Michal Hašek, karlovarský Josef Novotný, jihočeský Jiří Zimola a hejman Vysočiny Jiří Běhounek. Tito politici působící zároveň jako poslanci i šéfové krajských samospráv s výjimkou Jiřího Zimoly dosud otálejí s rozhodnutím, zda se vzdají funkce ve sněmovně, či v kraji. Už několik měsíců za to čelí vnitrostranické kritice.

„Poslali to všem poslancům s tím, aby případné připomínky směřovali na ně,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Po vypořádání připomínek spolustraníků by podle něj pak měl být materiál předložen k projednání v rámci sociálnědemokratického poslaneckého klubu.

Hejtmanský návrh obsahuje změnu Ústavy ČR:

„Jestliže byl poslanec jmenován členem vlády nebo zvolen hejtmanem nebo starostou nebo primátorem, jeho mandát nezaniká, ale po dobu výkonu funkce člena vlády nebo hejtmana nebo starosty nebo primátora jej člen vlády nebo hejtman nebo starosta nebo primátor neuplatňuje. Mandát vykonává příslušný náhradník, podrobnosti stanoví zákon.“

Čtveřice hejtmanů má za to, že dopad úpravy na státní rozpočet by byl marginální. Ve zdůvodnění návrhu píší, že sněmovna má vůči politické činnosti vlády také kontrolní funkci. „Pak je však nesprávné, že členové vlády o vládě rozhodují zároveň jako poslanci a fakticky hodnotí a kontrolují sebe sama. Tuto personální nežádoucí propojenost řeší zavedení klouzavého mandátu,“ jsou přesvědčeni.

Zákaz souběhu funkcí ministra a poslance předseda lidovců Pavel Bělobrádek vítá. „Je jasné, že pokud jste ve vládě, tak je práce poslance svým způsobem omezená,“ poznamenal. Naopak předseda opozičních občanských demokratů návrh kritizuje. „V demokracii mají rozhodovat především voliči a ti mají zvážit, jestli někdo může zastávat dvě funkce, nebo ne,“ tvrdí Petr Fiala. „Tohle není dobrá cesta,“ dodal.

Sněmovna
Zdroj: ČT24

Klouzavý mandát má podle čtveřice politiků také tu výhodu, že pokud některá strana odejde z koalice, umožní jejím čelným politikům, kteří byli ve vládě, aby se vrátili do dolní komory. Senátorů se klouzavý mandát týkat nemá, protože vláda je odpovědná vůči sněmovně. „Navíc senátoři nemají náhradníky, takže by bylo komplikované zajistit náhradní výkon mandátu za člena vlády,“ stojí také ve zdůvodnění.

Vedle úpravy ústavy a jednacího řádu sněmovny chtějí hejtmani zrušit také dvojí platy pro poslance a senátory, kteří jsou zároveň uvolněnými členy zastupitelstev krajů a obcí. „Návrh nezavádí přísnou neslučitelnost těchto funkcí, ale zásadu, že se poskytuje jen jeden, a to vyšší plat. Tato zásada již platí pro kumulaci funkcí představitelů státu,“ píší navrhovatelé.

Hejtmanům-poslancům se opustit funkci příliš nechce

Debata o kumulaci funkcí se v sociální demokracii vede již několik měsíců kvůli tomu, že se podle rozhodnutí ústředního výkonného výboru strany mají do 26. dubna hejtmani, kteří jsou zároveň poslanci, rozhodnout, zda zůstanou v čele kraje, nebo ve sněmovně. Zimola v týdnu oznámil, že se mandátu poslance vzdá na konci března, Hašek, Novotný a Běhounek chtějí své rozhodnutí oznámit na konci lhůty.

Kromě Haška a spol. své jasné slovo o vykonávání dvou politických funkcí dosud nevyjádřili náměstek středočeského hejtmana a starosta Nymburka Miloš Petera (ČSSD) či komunistický poslanec Vojtěch Adam, jenž nadále zůstává starostou Ivančic na Brněnsku. Starostkou Prahy 2 i poslankyní zároveň je také Jana Černochová (ODS).

Hejtmani-poslanci ČSSD chtějí klouzavý mandát (zdroj: ČT24)
Vydáno pod