Krádeží v obchodech přibývá, odhalit je pomáhají hlavně kamery

Praha - Krádeže v obchodech stále narůstají, každý rok z jejich regálů zmizí zboží v hodnotě přes 10 miliard korun. Největší ztráty přitom zloději způsobují obchodům s oblečením, krade se ale také v prodejnách stavebního materiálu, v drogeriích a v samoobslužných lékárnách i v prodejnách s potravinami, kde jsou populární dražší produkty jako kvalitní maso, káva nebo alkohol. „Je známo, že se krade na třech frontách, nejvíc kradou zákazníci, potom kradou zaměstnanci a pak dodavatelé, kteří tam dovážejí zboží,“ myslí si prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Kreativita neplatících zákazníků nemá hranic. „Bohužel se krade na prodejnách čím dál tím víc a stále se vymýšlejí nové finty,“ potvrdil Juračka. Největším pomocníkem tak pro ostrahu zůstává kamerový systém. Ten byl ze začátku jen vynucenou částí ostrahy v obchodech, dnes hraje hlavní roli při dopadení drobného zloděje. „Přestože se počet krádeží nesnižuje, díky kamerovému systému objasněnost razantně stoupá,“ uvedla mluvčí policie Štěpánka Zatloukalová.

O krádežích v obchodech točila i studentka FAMU Martina Malinová. V dokumentu Nepokradeš zachytila mladé lidi, kteří podle svých slov krádežemi protestují proti hodnotám konzumu i současné společnosti. Celý dokument odvysílala Česká televize v pořadu Průvan.

Nepokradeš (zdroj: ČT24)

Natočili jste zločin a dali na internet? Hrozí vám pokuta

Na sociálních sítích se stále častěji objevují fotografie nebo videa, na nichž jsou lidé, kteří kradou. Úřad pro ochranu osobních údajů ale varuje, že je to protizákonné, a hrozí tak pokuta. Řada lidí, kteří už ji dostali, se ale nyní s úřadem soudí a snaží se dokázat, že zákon neporušili. Zveřejňovat údaje a podobu podezřelých ale smí jen policie.

Pokud jde jen o přestupek, může jeho pachatel dostat pokutu do jednoho milionu. Pokud to ale ohrozí víc lidí, pak až pět milionů korun. Neoprávněné nakládání s osobními údaji může být i trestným činem se sazbou až pět let. Jde především o případ, kdy údaje zveřejní lidé vázaní mlčenlivostí, jako například lékaři, advokáti nebo policisté.

Krádeží v obchodech přibývá, odhalit je pomáhají hlavně kamery (zdroj: ČT24)

Své o tom ví například prodejce elektrokol Jakub Ditrich. Díky záběrům z kamery našel ukradené kolo a pachatel skončil ve vězení. Od úřadu ale zároveň dostal pokutu 6 000 korun, protože záběry zveřejnil. Spor s úřadem nyní řeší soud. Na rozsudek netrpělivě čekají obchodníci, kteří hledají každou cestu, jak se bránit kriminalitě.

Většina krádeží potrestána jen jako přestupek

„Z pohledu většinové společnosti krádež zůstává v rovině škodlivého jednání, kde samozřejmě potom trest záleží na rozsahu toho jednání, na velikosti škod,“ uvedl sociolog Jiří Buriánek. Drtivá většina všech krádeží v obchodech je přitom pouze přestupkem, a končí tak uložením pokuty. Trestného činu se totiž pachatel dopustí pouze v případě, pokud odcizí věc v hodnotě vyšší než pět tisíc korun českých.