Zklamaní volyňští Češi: Proč nám nepomůžete zpátky do vlasti?

Praha/Žitomir - Zástupci volyňských Čechů litují toho, že jim česká vláda nechce pomoct s návratem do vlasti. Mise, kterou na ukrajinskou Volyň v minulých dnech vyslalo ministerstvo zahraničí, prý nedokázala jejich situaci odpovídajícím způsobem zmapovat. O pomoc s přestěhováním žádalo čtyřicet volyňských rodin kvůli ukrajinsko-ruské roztržce a údajné rostoucí kriminalitě ve Volyňské oblasti.

Česká diplomacie vyslala o víkendu na severozápad Ukrajiny tři pracovníky zastupitelského úřadu v Kyjevě. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka zjistili, že česká komunita momentálně není vystavena žádné bezpečnostní hrozbě a snahy o návrat části volyňských Čechů jsou motivovány spíše ekonomicky a sociálně.

„V této chvíli vláda neplánuje, že by přistoupila k nějakým rozsáhlým programům pomoci, protože k tomu nejsou dostatečné důvody,“ prohlásil včera Zaorálek (více zde). Vláda podle něj svůj postoj přehodnotí ve chvíli, kdy dojde na Volyni k „zásadní eskalaci situace“.

Volyňská Češka: Co mohli za hodinu a půl zjistit? Leda, že bylo krásně

Volyňští Češi se nyní netají rozčarováním. „Naši lidi jsou zklamaní. Moc nás to zklamalo,“ reagovala předsedkyně Spolku volyňských Čechů v Žitomirské oblasti Ema Snidevyčová. Netuší prý, jak čeští vyslanci ke svým závěrům došli. „Oni přijeli v 11 hodin ráno a odjeli za hodinu a půl. Co se mohli dozvědět? Že sluníčko svítilo a počasí bylo krásné?“ vylíčila Snidevyčová návštěvu pracovníků kyjevského velvyslanectví.

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová řekla, že misi vedl bývalý generální konzul ve Lvově, který situaci v regionu důvěrně zná a nebyl to jeho první kontakt s tímto prostředím. Kromě Žitomiru s kolegy v sobotu zavítal také do obce Malynsk. V obou lokalitách se setkali s českými krajany, kterých na dvě shromáždění dorazilo dohromady asi 140.

Spolek volyňských Čechů v Žitomirské oblasti se s rozhodnutím české vlády nechce smířit a plánuje poslat do Prahy další žádost o pomoc. Komu ji bude adresovat, nebylo podle Snidevyčové zatím rozhodnuto. Diskutovat o tom chtějí členové spolku na středeční schůzi. V prvním dopise spolek argumentoval rostoucí kriminalitou v oblasti a obavami o život příslušníků české komunity.

Sobotka: Každý krajan má šanci na trvalý pobyt – ve zrychleném režimu

Za verdiktem ministerstva zahraničí ovšem stojí i předseda vlády Sobotka. Podle něj má Česko na Ukrajině rozsáhlou infrastrukturu, a je tak schopno udržovat kontakt s krajany, což bude dělat i nadále. „Česká diplomacie je plně otevřena tomu, abychom vedli dialog s našimi krajany a bude záležet na vývoji bezpečnostní situace na Ukrajině, zdali budou nějaké konkrétní důvody pro to, abychom poskytovali mimořádnou pomoc,“ poznamenal s tím, že tomu tak zatím není.

Připomněl také, že každý krajan má šanci požádat o trvalý pobyt ve zrychleném režimu. „To, o čem v tuto chvíli není řeč, je nějaký speciální, nový program, který bychom financovali dodatečnými finančními prostředky, který by řešil repatriaci nějakého velkého množství krajanů,“ doplnil.

Vydáno pod