Přes 66 firem protekly na daních miliardy. Policie zatkla patnáct lidí

Praha - Po necelých dvou letech sledování a rozsáhlé razii policie zadržela patnáct lidí, které viní z organizované trestné činnosti a krácení daní při dovozu pohonných hmot. Prostřednictvím řetězce 66 firem gang připravil stát o více než dvě miliardy korun a jeho aktivity zasahovaly do Německa, Rakouska, Slovinska a i na Slovensko. Třináct zadržených skončilo ve vazbě. Hrozí jim devět až 13 let vězení.

„Skupina organizovala dodávání pohonných hmot z jiných členských států Evropské unie, zejména z Německa a Slovinska, do České republiky,“ uvedl šéf protikorupční policie Milan Komárek. „Jako první kupující figurovala společnost, do které skupina účelově dosadila bílého koně. Pohonné hmoty byly dále přeprodávány mezi několika společnostmi až ke konečnému spotřebiteli. Takovým způsobem skupina dovezla pohonné hmoty v objemu 400 milionů litrů.“

Daně se údajně krátily tak, že obvinění nakupujícím firmám záměrně vyhotovovali a podávali nepravdivá daňová přiznání s fiktivními údaji nebo daňová přiznání vůbec nepodali. Na DPH pak bylo místo 2,3 miliardy podle detektivů zaplaceno jen 2,6 milionu korun. „Počínali si maximálně konspirativně,“ zdůraznil Komárek s tím, že k trestné činnosti docházelo od března 2012 do loňského června. Policisté případ sledují od června 2012.

Vedl gang podnikatel z Íránu?

„Podařilo se rozkrýt celou strukturu,“ informoval olomoucký žalobce Petr Šereda. Z patnácti zatčených třináct zamířilo do vazby, další dva dozoruje probační úředník. „Jedna z osob, která nebyla vzata do vazby, se k trestné činnosti doznala,“ doplnil žalobce.

Hlavou organizované zločinecké skupiny je podle médií vlivný íránský obchodník s ropou Shahram Abdullah Zadeh. Podle Lidových novin mu hrozilo už v roce 2010 zatčení v Dubaji, tehdy ale narychlo získal český pas díky sňatku s Češkou na ambasádě v Abú Zabí a okamžitě odletěl do Prahy. Státní zástupce se ovšem ke konkrétním jménům kvůli pokračujícímu vyšetřování nevyjádřil. Uvedl pouze, že všichni obvinění mají české občanství a je mezi nimi jeden cizinec.

Komárek: Jde o jeden z nejrozsáhlejších případů

Kauza daňových úniků patří mezi jeden z nejrozsáhlejších případů, kterými se protikorupční policie zabývala. Spolupracovala na něm s celní správou, finančním a analytickým útvarem ministerstva financí i generálním finančním ředitelstvím. Kromě toho se do něj zapojilo 120 policistů ze Zlínska, jižní Moravy, Ústecka, středních Čech i z hlavního města.

„Aktivity probíhaly nejen na území Německa a Slovinska, ale i Slovenska a Rakouska. Byla zde nutná policejní i justiční spolupráce,“ doplnil Komárek. Jedna z pětadvaceti prohlídek proběhla právě u jižních sousedů. Při zatýkání u obviněných kriminalisté zajistili kolem 100 milionů korun. Šlo o peníze v hotovosti zajištěné při domovních prohlídkách, na bankovních účtech, luxusní auta nebo pohonné hmoty.

Vydáno pod