Válková pobouřila výroky o protektorátu. Rozhovor byl tendenční, brání ji Babiš

Praha – Výrok ministryně spravedlnosti Heleny Válkové o protektorátu vyvolal bouřlivé reakce, hlavně v řadách opozice. V rozhovoru pro server Echo24 uvedla, že se Čechům za nacistické okupace „zas tolik nedělo“. Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše byl však její výrok vytržen z kontextu a celý rozhovor byl veden tendenčně za účelem ministryni poškodit. "Byla to provokace, děláte to pro Kalouska s (bývalým šéfem ČEZ Martinem) Romanem,„ uvedl Babiš na adresu “takzvaných tunelářů z Lidových novin". Sama Válková tvrdí, že měla na mysli porovnání se situací v Polsku či Sovětském svazu.

Ministryně spravedlnosti v rozhovoru pro internetový zpravodajský server uvedla, že je částečně německého původu, nemá však německé státní občanství. Na otázku, jaké je její mínění o poválečném odsunu německého obyvatelstva z Československa, odpověděla: „To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo.“ Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska tím necitlivě urazila oběti okupace. Místopředseda ODS Martin Kupka zase řekl, že Válková svými slovy popřela utrpení tisíců Židů. 

Babiš: Válkovou chtěli poškodit

„Chápu, že ta skupina z Lidových novin, co je vytunelovala a udělala tam 50 milionů ztrátu a fandila ODS, si udělala hezký projekt, aby mě a hnutí napadala,“ reagoval Babiš. „Rozhovor s paní Válkovou dělal pan Kaiser, notorický obdivovatel pana Klause. Válkovou pozval na odborný rozhovor, který byl nakonec o Babišovi, jak podniká, o StB a tak dále. Byl tendenční, za účelem ji poškodit,“ bránil ministryni Babiš.

Válkové se zastal i premiér Bohuslav Sobotka. „Vláda ani žádný z jejích členů žádným způsobem nezpochybňuje, co se dělo za protektorátu a nacistické okupace. Nejsou zpochybňovány ani Benešovy dekrety. Není důvod rozviřovat diskusi. Pokud to řekla, tak to byl výrok fakticky mylný. Protože během nacistické okupace u nás zahynulo více než 300 tisíc lidí. Ze strany vlády máme úctu ke všem obětem druhé světové války,“ uvedl.

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09:

„Ministryně je vysoký politik, který reprezentuje své hnutí. Musí při každém rozhovoru počítat i s otázkami na svou osobu a na své politické názory. Ale ty argumenty, které uvedl Babiš, jsou ještě skandálnější než výrok samotné ministryně. Místo racionální odpovědi se dopustil otevřených výhrůžek. To byl normalizační výrok totalitního papaláše jak vystřižený z učebnice. Lidé z hnutí ANO mají jednoduchý výběr, buď se paní ministryně zastanou jako jejich šéf, nebo se od toho výroku distancují.“ 

Andrej Babiš je vlastníkem vydavatelství MAFRA vydávajícího celostátní deníky MF DNES a Lidové noviny. Novináři, kteří podle něj Lidovky zadlužili, z nich odešli a založili projekt Echo24 jako „protiváhu oligarchizovaným médiím“. Na tomto webu rozhovor s ministryní Válkovou vyšel.

Při divokém odsunu Němců zahynuly tisíce nevinných lidí

Podle poválečných oficiálních statistik činí počet československých obětí nacismu za léta 1939 –1945 celkem 360 tisíc lidí. Během poválečného odsunu Němců však byla rovněž spáchána řada zločinů. V Česku jsou tyto zločiny považovány za spontánní výbuchy hněvu, kolektivní vina i tresty podle klíče etnické příslušnosti se v té době na obou stranách války považovaly za něco normálního. Počet Němců, kteří museli odejít v důsledku poválečného odsunu, se pohybuje někde kolem 2,6 milionu osob. Podle údajů společné komise českých a německých historiků při něm zahynulo 19 až 30 tisíc Němců.

Reakce ministryně Heleny Válkové

„Vyjádření v rozhovoru, kde jsem se především věnovala jiným otázkám, jsem neuvedla v celém kontextu. Pokud jde o výrok, že se 'toho v protektorátu zas tolik nedělo', měla jsem na mysli porovnání se situací v jiných zemích, jako byl například tehdejší Sovětský svaz nebo Polsko. Rozhodně tím nezpochybňuji utrpení a zločiny vůči obyvatelům protektorátu. To, co se v tomto období dělo, považuji samozřejmě za naprosto neomluvitelné. Pokud můj výrok bez kontextu mohl někdo vnímat jinak, tak mě to velmi mrzí a omlouvám se, že jsem netrvala na autorizaci textu před jeho zveřejněním.“