ÚSTR musí šetřit. Herman před odchodem rozdal štědré odměny

Praha - Současný ministr kultury Daniel Herman rozdal před odchodem z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) štědré odměny a neplánovaně zvýšil platy čtvrtiny zaměstnanců. Uvádí to výroční zpráva ústavu. Navýšením mezd podle ní zatížil rozpočet bezmála o půl milionu, odměny dosáhly částky 900 tisíc.

Daniel Herman řídil ÚSTR od ledna 2010 až do loňského dubna, kdy byl odvolán radou ústavu. Vnímal to ale jako politický krok a kvůli svému nedobrovolnému odchodu z ředitelského křesla se soudí. Instituci na přechodnou dobu vede Pavla Foglová.

Podle výroční zprávy, kterou dnes schválila rada ÚSTR, těsně před svým odchodem zvýšil mzdy čtvrtině ze 136 zaměstnanců. Přes 400 000 korun šlo na odměny sedmi členů tehdejšího vedení a téměř půl milionu padesáti zaměstnancům. „Přitom v březnu 2013 psal ředitel Daniel Herman finančnímu úřadu, že ústav bude mít problémy s výplatou mezd. Tato neuvážená rozhodnutí donutila nové vedení k zavedení celé řady úsporných opatření,“ uvádí se ve zprávě.

Dokument poukazuje na řadu dalších problémů, například zbytečné finanční zátěže, jako zahraniční služební cesty bývalého vedení za 300 000, z nichž neplynuly žádné úkoly. Služební cesty byly prý obecným problémem, protože z nich nebyly pořizovány žádné zprávy. Nové vedení proto přistoupilo k povinnému zveřejňování zpráv ze zahraničních cest na webu ústavu a schválení ředitelkou ústavu.

Ústav včetně Archivu bezpečnostních složek, který obsahuje archiválie tajných služeb z dob komunismu, loni hospodařil se 152 miliony korun.

K osobnímu pohovoru na nového šéfa postoupili tři lidé

Nyní ÚSTR vybírá, kdo odvolaného šéfa Hermana nahradí. K osobním pohovorům, které se uskuteční 9. dubna, byli dnes pozváni tři uchazeči - francouzská historička Muriel Blaiveová, bývalý šéf vědecké rady ÚSTR, švýcarský historik Adrian Portmann von Arburg a nynější první náměstek Zdeněk Hazdra.

Podle mluvčího ústavu Pavla Ryjáčka ovšem pozvánka pro tuto trojici neznamená, že radní nemohou při finálním výběru debatovat o všech pěti kandidátech, kteří prošli výběrovým řízením. „Hlasovat se bude o všech pěti kandidátech, kteří prošli výběrovým řízením. Tři jsou sice pozváni na pohovory, ale neznamená, že jsou jediní. V případě, že by se nedohodli, mohou pozvat dva další,“ upřesnil Ryjáček.

Ředitelem je zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů všech členů rady. Pokud žádný kandidát nezíská nadpoloviční většinu hlasů v prvním kole volby, koná se druhé kolo volby, uvádí se ve volebním řádu. Do druhého kola postupují dva kandidáti, kteří v prvním kole získali nejvíce hlasů. Druhé kolo se koná nejdříve šedesát minut od vyhlášení výsledku prvního kola. Pokud by se ředitele nepodařilo vybrat ani v něm, sejde se rada ke třetímu kolu o týden později.