Po Babišovi volá po obnovení poplatku za hospitalizaci i Bělobrádek

Praha - Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka by vláda měla otevřít debatu o obnovení poplatku za hospitalizaci v nemocnici. Zrušení poplatku označil ve středu za chybu i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vláda nyní řeší, jak peníze nemocnicím nahradit. Potřebuje na to dvě miliardy korun. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dnes navrhl zvýšit od července odvody státu do zdravotního pojištění za děti či důchodce ze 787 na 845 korun. Za pololetí by to podle něj mělo přinést do systému veřejného zdravotního pojištění 2,1 miliardy korun.

„Myslím, že bychom měli znovu otevřít debatu o tom, jestli by se poplatky za hospitalizaci neměly vrátit,“ řekl Bělobrádek. U dlouhodobě nemocných by podle něj bylo možné placení poplatků omezit například tak, aby platili maximálně měsíc ročně. „Je to poplatek, který má svoji logiku,“ dodal.

„Problém jsou poplatky v nemocnicích, kde jsme z hlediska pobytu udělali chybu. Zpětně to hodnotím jako špatné rozhodnutí. Teď je to argument, aby se nalily finance,“ domnívá se i vicepremiér Babiš a připomněl, že nemocnice bez poplatků žádali sociální demokraté. Koalice navíc počítá od příštího roku se zrušením poplatku za recept a návštěvu lékaře. Únorový průzkum agentury STEM/MARK přitom ukázal, že 60 procentům Čechů poplatky za pobyt v nemocni nevadí.

Poplatky za pobyt v nemocnici byly po verdiktu Ústavního soudu zrušeny od letošního ledna. Předchozí kabinet Jiřího Rusnoka připravil novelu, která 100 korun za den v nemocnici snížila na 60 korun. Sobotkova vláda ale zákon stáhla. Neobnovit poplatky totiž byla volební priorita ČSSD, lidovci byli ale proti. „My jsme na to upozorňovali a nepovažovali jsme za dobrý nápad, aby se poplatky za pobyt v nemocnici zrušily,“ konstatoval už dříve ve sněmovně Bělobrádek.

Němeček: Stát by měl odkoupit nedobytné pohledávky pojišťoven za 5,1 miliardy

Zdravotnická zařízení kvůli výpadku poplatků od ledna přišla o miliony korun, výpadek příjmů nemocnicím ale dosud nikdo nenahradil. Němeček proto dnes představil návrhy, kterými se bude v pondělí zabývat vláda. Výpadek chce nahradit ze státního rozpočtu, a to navýšením plateb za státní pojištěnce. Od 1. července by vzrostla platba za děti či důchodce ze 780 na 845 korun. „Za pololetí by to mělo přinést do systému veřejného zdravotního pojištění 2,1 miliardy korun. Zákonem zároveň uložíme pojišťovnám, aby tyto finance přerozdělily lůžkovým zdravotnickým zařízením,“ upřesnil.

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví (TOP 09): „Pokud se to panu ministrovi povede prosadit ve vládě, tak to bude přesně to řešení letošního roku, které je potřeba udělat, když už si koalice zdravotnictví tak špatně rozehrála.“

Zrušení nemocničních poplatků ale na rozdíl od Babiše a Bělobrádka označil za legitimní a správné - zdůraznil, že je součástí koaliční smlouvy. „Věřím, že tak jako já jsem rozhodnut naplnit koaliční dohodu do posledního písmenka, to budou činit všichni členové vlády a celá koalice,“ podotkl s tím, že vláda chce od příštího roku zrušit i poplatek za recept a návštěvu lékaře. Pokud se podaří zachovat navrhované zvýšení plateb za pojištěnce i v roce 2015, použije podle Němečka stát vybrané miliardy tentokrát na kompenzaci pro ambulantní specialisty, praktické lékaře a lékárny.  

Ministerstvo chce také snížit výši povinného odvodu do rezervního fondu pojišťoven, a to z 1,5 procenta na 0,75 procent. „Tím získáme pro poskytování zdravotní péče dalších 600 milionů korun,“ dodal Němeček. Zdravotnictví ale podle něj přišlo o příliš velkou částku a jen z vlastních rezerv čerpat nemůže. „Proto navrhujeme alespoň částečnou výpomoc státu. Jedním z řešení je odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven ve výši 5,1 miliardy korun. Součástí koaliční dohody je i zavedení automatické valorizace platby za státní pojištěnce od 1. 1. 2016. Platba by se měla odvíjet od růstu průměrní měsíční mzdy,“ shrnul navrhovaná opatření.

Babiš: Nejdřív se musí zprůhlednit hospodaření pojišťoven

Debata ale ještě bude o tom, odkud chybějící peníze vzít. Babiš dnes v deníku Právo s odkazem na dřívější informace o předražených zakázkách v nemocnicích uvedl, že „současný stav zdravotnictví umožňuje nekontrolovatelný odtok veřejných peněz mimo veřejné zdravotnictví“. Požaduje proto, aby ministerstvo zdravotnictví udělalo systémové změny, které povedou mimo jiné ke zprůhlednění hospodaření zdravotních pojišťoven. Lidovci avizovali, že peníze do zdravotnictví na vládě podpoří. 

Němeček chce nicméně do 14 dnů zřídit například takzvanou přístrojovou komisi, ve které zasednou zástupci ministerstva, pojišťoven i lékařské komory a odborných společností. Komise by podle ministra měla posuzovat vstup drahé a nákladné zdravotnické techniky do systému. VZP bude také nově zveřejňovat smlouvy s poskytovateli zdravotních služeb. Ke stejnému kroku vyzval Němeček i ostatní zaměstnanecké pojišťovny.

Němeček uvedl, že plánuje zveřejňování smluv, které mají zdravotní pojišťovny se zdravotníky, a přísnější kontrolu hospodaření státních nemocnic. S pojišťovnami domluvil, že nebudou dávat peníze na přetahování pojištěnců. Od příštího roku chce zlepšit přístup k informacím pro pojištěnce. Předpokládá, že všechny zdravotní pojišťovny umožní pacientům, aby se on-line dostali ke svým účtům vykázané péče.