Zeman: Fico má mou podporu v prezidentské volbě

Bratislava - Miloš Zeman podpořil Roberta Fica v prezidentské volbě. Český levicový politik by podle něj měl podpořit stejně orientovaného politika na Slovensku. Fico do druhého kola postoupil spolu s podnikatelem Andrejem Kiskou. O novém prezidentovi rozhodnou Slováci příští sobotu. Zároveň ale zdůraznil, že se do volby nijak nevměšuje a rozhodně nechce útočit na Ficova protikandidáta Andreje Kisku, kterého podle svých slov ani nezná.

Český prezident si Fica váží kvůli tomu, že dokázal sjednotit slovenskou levici. „Dokázal uspět jak v parlamentních volbách, tak ve výkonu své premiérské funkce,“ řekl Zeman. Domnívá se také, že by ve slovenských volbách měl podpořit levicově orientovaného politika.

  • Miloš Zeman: „Chtěl bych vyjádřit svoji solidaritu a podporu Robertu Ficovi v prezidentských volbách na Slovensku. Zdůrazňuji, že se nijak nevměšuji do slovenských vnitřních věcí.“
  • Robert Fico: „Absolvoval jsem s ním (s Milošem Zemanem) desítky rozhovorů, které pro mě byly vždy mimořádně poučné. Podpora od zkušeného a moudrého člověka musí potěšit každého.“

Ostrá kampaň, která slovenské volby provází, se podle Zemana nevymyká evropským a americkým standardům. „Nevidím v tom žádný rozdíl oproti euroamerické tradici,“ dodal Zeman. Fico hned v úvodu kampaně nařkl svého soupeře Kisku z blízkého vztahu ke scientologické církvi. Kiska informace popřel. Ficovy výroky jsou podle něj důkazem, že premiér se obává volební prohry.

Zeman: Fico mě o podporu nežádal

Český prezident Ficovi v pondělí gratuloval k těsné výhře v prvním kole prezidentské volby. Svou dnešní podporu mu přitom slíbil. „Tato moje podpora nebyla žádána Robertem Ficem, ale sám jsem mu ji v pondělním telefonním rozhovoru z vlastní iniciativy nabídnul,“ vysvětlil Zeman.

V souvislosti s tím, že do druhého kola prezidentské volby postoupil na Slovensku podnikatel Kiska, Zeman zmínil analogii s Českou republikou, kde v posledních sněmovních volbách uspělo hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Některé voliče podle prezidenta přitahují miliardáři. „A ten důvod přitažlivosti může spočívat v tom, že se domníváte, že když je někdo miliardář v ekonomické oblasti, musí být nutně úspěšný i v politické oblasti,“ řekl Zeman.

V případě Fica a Zemana to ale není poprvé, kdy si oba politici vyšli vstříc. Slovenský premiér loni před druhým kolem českých prezidentských voleb kritizoval Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga kvůli výroku, že Benešovy dekrety jsou právně vyhaslé. Ve sporu o jmenování Livie Klausové velvyslankyní v Bratislavě se pak postavil opět na stranu Zemana, a to i přes pravidlo, že jmenování velvyslanců politici žádné ze stran nekomentují.

V sobotním prvním kole voleb získal Fico 28 procent hlasů a Kiska 24 procent. Postup obou se očekával, překvapením byl těsný rozdíl mezi oběma politiky. Druhé kolo voleb se uskuteční 29. března.