Politici se neshodují, kdo vede českou diplomacii

Praha – Prezident je podle Ústavy jediný reprezentant České republiky v zahraničí a ministr zahraničí může jednat pouze s jeho pověřením, tvrdí poradce české hlavy státu Jiří Tomáš Payne. Neshoduje se tak s bývalým šéfem diplomacie a nynějším ministrem vlády Cyrilem Svobodou, podle kterého vždy zastupuje stát vláda a nese za to také odpovědnost ve volbách.

Jiří Tomáš Payne se tak svojí interpretací Ústavy odchyluje od dosud nezpochybňovaného pravidla, že zahraniční vztahy Česka určuje ministr zahraničí respektive vláda. „Ministr zahraničních věcí může dělat zahraniční politiku pouze, když dostane plnou moc od prezidenta,“ řekl Payne v pořadu Události, komentáře. Uznal ale, že ministr zahraničí momentálně zmíněnou plnou moc má. Podle Payna by však bylo vhodné, kdyby ministr zahraničí s prezidentem více spolupracoval.

Cyril Svoboda Payneho tvrzení odmítl. Prezident podle něj reprezentuje stát pouze symbolicky. Zahraniční politiku určuje výhradně vláda, tvrdí Svoboda. „Lidé volí politické strany, protože chtějí nějakou politickou orientaci,“ uvedl s tím, že prezident má právo na svůj názor. Svoboda také připomněl, že vláda za svoji zahraniční politiku nese odpovědnost ve volbách: „Zahraniční politika je jako každá jiná politika. Nemyslím si, že je nutné, aby všichni říkali totéž. Důležité je, co říká vláda, protože vláda je vrcholný orgán výkonné moci.“

Velvyslanec ČR na Ukrajině a dlouholetý ambasador Jaroslav Bašta nepovažuje ze své pozice v diplomatické službě názorový rozkol prezidenta a vlády za podstatný: „Z hlediska české diplomacie je postup České republiky vnímán jako postup jednotný, byť tam mohou zaznívat jisté nuance.“

Prezident své názory na kavkazský konflikt bude podle Jiřího Tomáše Payna prezentovat i nadále. Reflektuje tak rozdílné názory v české společnosti. „Mě trochu překvapuje lehkost vlády, se kterou se rozhodne bez toho, aby proběhla řádná diskuse,“ řekl Payne.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24