Poslanci navrhují konec neúměrně vysokých poplatků za exekuci

Praha - Podle odhadů zaplatí Češi ročně exekutorům až 60 miliard korun, většina financí jde na odměny advokátům. Jeden z návrhů novely exekučního řádu, který budou tento týden projednávat poslanci, má proto zamezit mnohanásobně vyšším nákladům spojeným s exekucí. „Chceme snížit počet exekucí a chceme umožnit, aby dlužníci včas zaplatili dluhy. Proto je třeba snížit náklady,“ vysvětlila Helena Langšádlová (TOP 09). Zároveň poslanci chtějí, aby exekutoři nemohli sahat na majetek partnera, třeba na jeho mzdu.

Přestože počet exekucí klesá, dlužníků jsou po celé zemi stále statisíce. Poslanci proto mluví o neudržitelné situaci, platit podle nich lidé dluhy musí, náklady spojené s exekucemi ale mají odpovídat výši pohledávky. V případě dluhu do 10 tisíc by náklady na advokáta neměly přesáhnout devět set korun. „Už by se nemělo stávat, že když jedete na černo, tak z dluhu 20 korun by ty dluhy měly být 20 tisíc,“ řekl předkladatel zákona Jan Chvojka (ČSSD).

Jak vypadá typický dlužník? Podle exekutorů je to muž ve středním věku z Moravskoslezského kraje, který dluží 83 tisíc. Nejmíň neplatičů je ve Zlínském kraji a na Vysočině.

Druhý návrh zase řeší společné jmění manželů. Pokud má jeden z nich dluhy, na účet toho druhého už by exekutor neměl mít možnost sáhnout. Takové exekuce se navíc od začátku roku vztahují i na dluhy, které páru vznikly před svatbou. Změnu zavedl nový občanský zákoník.

Exekuční rekordmani

Pražský podnikatel, který v loňském žebříčku Exekutorské komory zaujal první příčku, má 209 exekucí. Na druhou stranu se zabavení majetku týká i těch, kteří dluží korunové částky. Třeba z devadesáti haléřů se může za 5 let stát 18 tisíc.

Změna exekučního řádu primárně míří na malé dlužníky. Snaha ochránit jejich rodiny ale podle protikorupčních organizací nahrává i lidem obviněným ze závažné hospodářské kriminality, kteří se často snaží své majetky převádět na příbuzné nebo takzvané 'bílé koně'. Policie pak složitě zjišťuje, kde peníze skončily.

Poslanci navrhují konec neúměrně vysokých poplatků za exekuci (zdroj: ČT24)

Podobný trik využil i Radovan Krejčíř, který měl v exekuci kvůli padesátimilionovému dluhu přijít o svou luxusní vilu v Černošicích. Krejčíř ale tvrdil, že vila patří jeho manželce Kateřině. V té době byl Krejčíř ve vazbě a peníze měla Kateřina Krejčířová dostat od tchána, aby měla dům pro sebe a syna.

Ivo Rittig bydlí v Praze na Vinohradech v luxusním sídle, které vzniklo spojením dvou vil, trvale je ale hlášen v apartmánu v Monaku. Podle zjištění MF Dnes mu už ale nic z toho nepatří. Nedávno obviněný lobbista měl podle deníku část přepsat na své právníky a část na firmu v daňovém ráji.

Mistrem v převádění peněz byl také boss lihové mafie Radek Březina. Jeho rodině patří nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun.

Exekucí v Česku značně ubývá. Pomáhá osvěta

Počet exekucí v České republice výrazně klesá. V prvním pololetí loňského roku jich soudy nařídily 320 tisíc, což je skoro o třetinu méně než za stejnou dobu v roce předchozím. Pokračuje tak dlouhodobý pokles v počtu řízení. „Klesající trend pokračuje. V roce 2012 vzniklo o 13 procent méně exekucí než v roce předcházejícím. Teď se naplní naše odhady a dostaneme se ještě níž,“ uvedl bývalý prezident komory Jiří Prošek s tím, že podle něj bude číslo nižší i příští rok.

(Více o exekucích čtěte zde)

Příčinou poklesu počtu exekucí je podle Proška zejména osvěta, kterou dělá Exekutorská komora, a celkově větší informovanost lidí o exekucích. „Tady spolupracujeme s Člověkem v tísni,“ podotkl. Lidé si podle něj mnohem dříve uvědomují, že pokud jim přijde předžalobní výzva, tak to není „legrace“.

Exekuce
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN