Zaorálek se musí omluvit Rittigovi za spojení se zabaveným zlatem

Praha - Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se má osobním dopisem omluvit podnikateli a lobbistovi Ivo Rittigovi za to, že ho spojil s penězi a zlatem zabavenými policií při raziích na Úřadu vlády a dalších místech. Nemusí se ale omluvit za označení lupič. Rittig požadoval také odškodné ve výši 100 000 korun, to mu ale pražský městský soud nepřiznal. Rozsudek není pravomocný.

„Vzhledem k minulosti žalobce (Rittiga) i některým jeho současným kauzám má soud v kontextu judikatury Evropského soudu pro lidská práva za to, že žalovaný (Zaorálek) realizoval své právo na svobodu projevu,“ odůvodnila soudkyně Veronika Křesťanová, proč tři ze čtyř lobbistových požadavků zamítla. Vzhledem k tomu, že Zaorálek tak byl ve sporu úspěšnější, má mu Rittig navíc zaplatit část nákladů řízení ve výši 18 000 korun.

Lubomír Zaorálek: „Neznám přesně výrok soudu, ale je pro mě velice zvláštní a skoro kuriózní představa, že bych se měl omlouvat panu Rittigovi za to, že jsem zhoršil jeho pověst nebo že jsem uškodil jeho dobrému jménu. Neříkal jsem ty věci proto, abych někoho poškodil, ale proto, že bylo nutné je vyslovit.“

Rittig podal na Zaorálka žalobu kvůli výrokům, které zazněly loni 14. června na půdě Poslanecké sněmovny. Zaorálek tehdy řekl, že policie našla u Rittiga 150 milionů korun a zlato. O Rittigovi a dalším lobbistovi Romanu Janouškovi pak mluvil jako o lupičích: „V této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, Janoušek a další jsou lupiči!“

Projev zazněl při diskusi, kterou rozpoutal policejní zásah v souvislosti s kauzou Jany Nagyové (dnes Nečasové), ředitelky kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Při prohlídkách bytů a nebytových prostor, které se uskutečnily i u Rittiga a Janouška, policisté zajistili 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Z protokolů čtených u soudu nicméně vyplynulo, že u samotného Rittiga žádnou hotovost ani drahé kovy nenašli. Proto také soudkyně Křesťanová označila tuto část Zaorálkových výroků za nepravdivou.

Zaorálkův právník Petr Topinka odhadl, že politik se spíše odvolá, protože již dříve avizoval, že Rittigovi se rozhodně omlouvat nehodlá. V takovém případě by se lobbistovou žalobou musel zabývat ještě pražský vrchní soud. Rittigův právník Vladislav Jirka okomentoval výsledek sporu jako úspěšný z toho hlediska, že soud vyhodnotil žalobu jako oprávněnou. Přiznání či odmítnutí finanční satisfakce nepokládá za podstatné.

Topinka u soudu prohlásil, že Rittig se podáním žaloby na ochranu osobnosti pravděpodobně ve skutečnosti snažil dostat k některým informacím, které nyní může použít v rámci svého trestního stíhání. Jirka to ale odmítl. „Neumím si představit, k jakým informacím by se měl takto dostat. V tom spise v podstatě není nic, co by bylo takto použitelného,“ řekl.

Rittig je obviněný v kauze jízdenek pro DPP i kvůli úniku informací z BIS

Jméno Ivo Rittiga se objevilo v protikorupčním tažení policie, která sleduje napojení podnikatelských struktur na pražskou politiku a magistrátní finance. Rittiga, Janouška a Tomáše Hrdličku a také někdejšího magistrátního úředníka Jiřího Tomana podezírá policie z ovlivňování veřejných zakázek a praní špinavých peněz, společné podezření směřuje k účasti na organizovaném zločinu. Na pražské radnici detektivové zkoumají smlouvy za 1,5 miliardy.

Nedávno byl Rittig obviněn v kauze dodávky jízdenek pro pražský dopravní podnik, stíhán je na svobodě. Policie ho údajně obvinila i kvůli úniku informací z BIS. Tajné materiály prý mohla Rittigovi předávat Jana Nagyová (dnes Nečasová).

Vydáno pod