„Za vaši i naši svobodu,“ volaly stovky demonstrantů v Česku

Kyjev - Proti přítomnosti ruských vojsk na Krymu vpodvečer demonstrovaly stovky lidí ve čtyřech českých městech. Na náměstích a před ruskými konzuláty protestovali Češi i Ukrajinci pod heslem „Za naši i vaši svobodu“. Nejvíc lidí se sešlo v Praze.

Na pražské Václavské náměstí dorazily stovky Ukrajinců, ke kterým se připojuje stále více Čechů. Protesty začaly zpíváním písní Karla Kryla. Nejčastějším tématem nápisů transparentů bylo Putinovo Rusko jako symbol zla.

Desítky lidí se sešly i na Masarykově náměstí v Plzni. V Brně a v Karlových Varech pak zamířilo přes 50 demonstrantů před ruské konzuláty.

Na všech místech byl slyšet nesouhlas s ruskou politikou a výzvy k solidaritě. „Já jsem mluvila se svojí babičkou a dědou. Říkali mi, že zrovna dneska to městečko přímo v oblasti, kde žijí, bylo zaminované,“ prohlásila organizátorka protestu v Brně Marija Nobilisová.

Demonstrace proti působení ruských sil na Krymu
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Podle organizátorky pražského protestu Ukrajina ruskou invazi nemůže sama zvládnout. „Je potřeba, aby se připojil celý svět, hlavně, aby se aktivně zapojila Evropa,“ konstatovala Galina Andrejcevová.

Ukrajince podpořil i Schwarzenberg

Zvlášť česká část demonstrujících zmiňovala roky 1938 a 1968. Zastavil se i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Poprvé od roku 1990 zažíváme v Evropě přímou agresi,“ zdůraznil předseda TOP 09.

Kvůli bouřlivé situaci na Ukrajině se v Česku protestovalo v posledních týdnech několikrát. Třeba 23. února se na pražském Václavském náměstí sešlo zhruba 500 lidí, kteří chtěli podpořit Ukrajince v boji za demokracii. Davy lidí přilákal také dobročinný koncert, který se na podporu mírového řešení situace konal na náměstí Republiky.

V Česku podpořily Ukrajince stovky demonstrantů (zdroj: ČT24)

Situace na Krymu? Je to okupace, soudí většina Čechů

Dvě třetiny Čechů považují přítomnost ruských sil na ukrajinském Krymu za vojenskou okupaci, vyplynulo z exkluzivního průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Bezmála polovina respondentů potom kroky Kremlu přirovnává k sovětské invazi do Československa v srpnu 1968.

Průzkum se zabýval i tím, jak se Češi k Ukrajincům staví. Za více či méně pozitivní označilo svůj postoj 68 procent respondentů. Jen 28 procent dotázaných hodnotí Ukrajince negativně.

DNEŠNÍ DĚNÍ NA KRYMU

  • Nad hranicí s Krymem zasáhla střelba letadlo ukrajinských pohraničníků.
  • Neznámí ozbrojenci v krymském Simferopolu ostřelovali automobil kyjevských aktivistů, kteří se pokusili proniknout do sídla místní vojenské správy obsazeného ruskými vojáky.
  • Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se už potřetí neúspěšně pokusili dostat na Krym. Ozbrojenci je zahnali varovnými výstřely.
  • Agentura AP informovala, že ruský vojenský konvoj mířící na krymskou leteckou základnu Gvardějskoje, na níž vlaje ruská vlajka, zaregistrovala asi 40 kilometrů západně od města Feodosija.
  • Kvůli pokračujícím nepokojům zavřelo Polsko konzulát v Sevastopolu a evakuovalo jeho zaměstnance. Množí se i útoky na zahraniční novináře.