V Praze přistál další speciál s 11 zraněnými Ukrajinci

Praha – Dalších 11 zraněných ukrajinských demonstrantů dnes přistálo v Praze, aby se zde podrobili lékařské péči. Většina z nich utrpěla střelná zranění při protestech v ukrajinském hlavním městě mezi 18. a 20. únorem, kdy na Majdanu eskalovalo napětí.

Události o dalším leteckém speciálu pro zraněné Ukrajince (zdroj: ČT24)

Pacienty do pražských nemocnic opět rozvezou sanity z Prahy a středních Čech. Přijelo i speciálně upravé ATEGO. „V tomto autě můžeme převést až osm pacientů. Lůžka se dají sklopit, pacienty položit nad sebou. Máme tady rozvod kyslíku pro každého,“ vysvětlil Pavel Volenec.

Nakonec do něj zdravotnický personál přemístil čtyři pacienty a ti zamířili do Motola. Ostatní do dalších dvou pražských nemocnic. „Vybírali jsme pacienty, kteří potřebují složité léčení, operaci nebo jiný druh lékařského zákroku a pobyt v Česku výrazně ovlivní jejich zdraví,“ řekla koordinátorka Člověka v tísni Olena Ivantsivová.

Pacienty vybíral tým českých zdravotníků a lékařů v úzké spolupráci s českým velvyslanectvím v Kyjevě. „Informace o potenciálních pacientech jsme dostávali od ukrajinských lékařů, samotných pacientů a jejich rodin. Pak jsme jim volali, jezdili za nimi do nemocnic, probírali lékařskou dokumentaci a konzultovali jejich stav s ošetřujícími lékaři,“ upřesnila Ivantsivová.

Česká ambulance v Kyjevě končí

Čeští lékaři měli v Kyjevě základnu, kde ošetřovali nejhůře postižené demonstranty. Ambulance teď končí. Češi se v Kyjevě budou věnovat podpoře lidí, kteří v důsledku zranění zůstanou v dlouhodobé pracovní neschopnosti. „Pokud by ovšem došlo k nové eskalaci násilí, jsme připravení na místo znovu vyslat zdravotnický tým,“ řekl vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.

Minulý týden se do Česka přijelo léčit prvních 27 ukrajinských pacientů. O lidi s různě těžkými zraněními, jako jsou střelná poranění hrudníku, hlavy nebo zranění vnitřních orgánů, se starají lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici, Fakultní nemocnici Motol a Ústřední vojenské nemocnici. Humanitární organizace také sbírá finanční pomoc pro Ukrajinu. Nyní má na  bankovním účtu více než 950 tisíc korun.

Převoz zraněných Ukrajinců do Česka
Zdroj: ČT24/Člověk v tísni