Sněmovní prohibice bude, ale jen při samotném jednání

Praha – Rychlé posilnění na kuráž během dlouhých plenárních schůzí je minulostí. Šéf dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) rozhodl o tom, že během celosněmovního jednání bude zakázáno prodávat a podávat v budově sněmovny alkohol. O nařízení usilovalo zejména hnutí ANO – i poslanci by se prý měli řídit pravidlem, že v zaměstnání se alkohol nepije. Podle některých členů sněmovny je ale rozhodnutí spíše znevážením poslanecké funkce.

Nařízení kritizoval předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek, podle kterého snižuje vážnost sněmovny. „Populisticky se snaží potvrdit něco, co není pravda,“ řekl novinářům Kalousek. Podle něho poslanci v práci alkohol nepijí. Kalousek podotkl, že poslanecký mandát je stálý. „To nařízení do důsledku vzato je, že všichni poslanci jsou 365 dní v roce 24 hodin denně vázáni abstinencí,“ dodal. 

Hamáčkovo rozhodnutí o zákazu prodeje a podávání alkoholu se ale vztahuje jen na dny, kdy jedná sněmovní plénum. „Má to být konec debaty o tom, zda se v Poslanecké sněmovně může nebo nesmí během jednání konzumovat alkohol. Myslím, že tímto rozhodnutím je to jasně vyřešeno,“ uvedl šéf dolní komory. S nařízením dnes seznámil členy organizačního výboru. Všichni je podle něho respektují.

Jan Hamáček, předseda sněmovny:

„My jsme hledali nějakou analogii k pracovnímu poměru. Vzhledem k tomu, že je jednání sněmovny jasně dané, tak jsme to takto nastavili. Bylo by velmi obtížné toto pravidlo vymáhat například u jednání výborů, když schůze svolává individuálně každý příslušný předseda.“

Například ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (ČSSD) v minulých dnech také prosazovala, aby prohibice nebyla absolutní. „Jestli si dá někdo k obědu nebo k večeři, protože ti lidé jsou tam často dlouho, pivo nebo dvě deci vína, tak si myslím, že je to úplně v pořádku. Je na soudnosti každého člověka, aby zůstal u toho množství,“ argumentovala Marksová v Hyde Parku České televize. 

Na osobní zodpovědnost poslanců by raději než na zákazy a kontroly spoléhal také šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura: „Já tady alkohol nekupuju, takže mi to nevadí. Nicméně to budeme kontrolovat i kanceláře poslanců nebo návštěvy?“  

Zákaz prodeje alkoholu prosazovala hlavně místopředsedkyně sněmovny za ANO Jaroslava Jermanová. „Považujeme za naprosto normální, že se v zaměstnání nepije alkohol, a nevidíme důvod, proč by tomu mělo být jinak na půdě Poslanecké sněmovny,“ řekla už dřív.

Poslanecká sněmovna
Zdroj: ČT24

Kalousek podotkl, že pokud má být regulována životospráva poslanců, mělo by být regulováno i jejich oblékání a vyjadřování. Aby někdo vydržel střízlivý sledovat Jermanovou, jak se snaží marně řídit schůzi oblečená v mikině s kapucí, vyžaduje velké sebeodříkání, dodal. 

Zatím není jasné, zda se bude omezení vztahovat taky na trafiku v přízemí hlavní sněmovní budovy. „Mohu svým rozhodnutím regulovat pouze podniky, které jsou provozovány sněmovnou,“ řekl Hamáček. Jeho nařízení na druhou stranu řeší protokolární aspekty, tedy například přípitky se zahraničními delegacemi.