Policie obvinila další bývalou spolupracovnici Davida Ratha

Praha - Policie obvinila bývalou spolupracovnici Davida Ratha Šárku Alexu. Bývalá ředitelka Středočeské turistické a informační služby je obviněna z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Vzniklá škoda se odhaduje na osm milionů. České televizi to potvrdilo Městské státní zastupitelství v Praze.

STIS v roce 2009 vypsala zakázku na projekt Osobnost roku, který měl propagovat 57 vybraných historických osobností ze Středočeského kraje. Na projekt zažádala o půjčku 9,9
milionu korun z fondu na předfinancování projektů Evropské unie. Zakázka však byla rozdělena do více malých tendrů. Všechny vyhrála firma HZ group s. r. o., zastoupená podnikatelem Milanem Zevlem. Projekt navíc nakonec z fondu EU zaplacen nebyl. Podle mluvčí ROP Střední Čechy Kláry Fronkové nebyl žadatel schopen doložit relevantní dokumentaci k žádosti o platbu.

Proti rozdělení tendru na malé zakázky se ohradil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vleklý spor nakonec ÚOHS uzavřel až loni v březnu, kdy pokutu z původních 80 tisíc korun snížil na 30 tisíc Kč. Přihlédl totiž ke špatné finanční kondici STIS. O zakázku se začal následně zajímat Odbor hospodářské kriminality.

„Objednávka za 10 milionů byla realizována přes subdodavatele za 2 miliony korun… Sám se pozastavuji i nad kvalitou výstupních materiálů a samozřejmě i nad tím, kam se všechny poděly,“ podotkl radní za KSČM Zdeněk Štefek. Nikdo totiž neumí doložit, zda se skutečně vytisklo to, co bylo objednáno. „Pokud dostanete zadání, tak to zadání vykonáte s tím, že už nemáte informace od nadřízených, jak je to dalece špatné nebo dobré,“ řekla České televizi Šárka Alexa.

V úterý rezignoval ředitel středočeského krajského úřadu Zdeněk Štětina, který v poslední době čelil kritice právě kvůli závazkům Středočeské turistické a informační služby. Podle ODS do ní směřovaly peníze i po rozhodnutí o její likvidaci. STIS si totiž na dva projekty musela půjčit sedm milionů od jiné krajské organizace - kvůli nedostatkům v dokumentech je totiž odmítl úřad regionální rady proplatit z regionálních fondů. A středočeští radní kvůli tomu nemohou společnost zlikvidovat, dokud nesplatí všechny dluhy.