ANO chce omezit řečnění poslanců a zakázat prodej alkoholu ve sněmovně

Praha – Poslanci z hnutí ANO navrhují změnu jednacího řádu sněmovny, která by omezila řečnická vystoupení jednotlivých poslanců k jednomu bodu na dvakrát deset minut. Hnutí chce zpřesnit i faktickou poznámku, aby nebyla zneužívána. Není ale jasné, jestli ANO získá pro svůj návrh podporu. Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura za tím vidí cílený pokus omezit práva opozice. Hnutí ANO také usiluje o úplný zákaz prodeje alkoholu ve sněmovně.

„Zachováme přednostní právo i faktickou poznámku, kterou ale zpřesníme, aby nebyla zneužívána,“ řekla novinářům místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová. Cílem podle ní není omezit dobu na vyjádření opozice, ale zefektivnit projednávání zákonů. V současnosti jsou prý projevy některých poslanců často mimo projednávané téma.  

Na jednání grémia sněmovny chce hnutí navrhnout také zkrácení přestávek na jednání klubu ze dvou hodin na jednu. Podle předsedy klubu Jaroslava Faltýnka činí jen osobní náklady na jeden den jednání sněmovny zhruba půl milionu korun. „Propřestávkovat celý den není normální,“ uvedl k tomu šéf poslanců ANO.  

ANO ale zatím nemá pro své návrhy vyjednanou podporu. Návrh na změnu jednacího řádu byl ve sněmovně schválen v prvním čtení a podle Jermanové je zatím dost času na vyjednání podpory.

ODS i ČSSD omezení poslanců odmítá

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se ale staví ostře proti: „Nechci to ani omlouvat nezkušeností, já myslím, že je to cílený pokus omezit práva opozice. Už jsem to říkal dříve – sněmovna není akciová společnost, kde ten, kdo má většinu, rozhoduje na valné hromadě. My nejsme žádní minoritní akcionáři, my tady zastupujeme své voliče. Když jsme byli ve vládě, tak jsme také zažili obstrukce opozice, ale odolali jsme pokušení omezit práva menšiny.“  

Podobný názor zastává také předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák: "Myslím si, že je to velmi nešťastná až nebezpečná snaha – my skutečně nežijeme v nějaké firmě a nemůžeme tímto způsobem omezovat parlamentní demokracii. K té bezesporu patří zásadní právo poslanců vystupovat k jednotlivým návrhům. Budeme bránit jednací řád ve stávající podobě.

V současnosti mohou poslanci mluvit na plénu bez omezení. Právo vystoupit přednostně má předseda dolní komory, šéfové klubů, stran a ministři. Každý klub si může podle dohody, která platí z minulosti, vzít pauzu na své jednání maximálně dvě hodiny za den.  

Prohibice ve sněmovně

Poslanci za ANO by také rádi ve sněmovně zakázali prodej alkoholu. „Považujeme za naprosto normální, že se v zaměstnání nepije alkohol, a nevidíme důvod, proč by tomu mělo být jinak na půdě Poslanecké sněmovny,“ poznamenala Jermanová.

Ilustrační foto
Zdroj: Horázná Jitka/ČTK

Proti úplné prohibici v poslaneckých lavicích se nicméně staví ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD), a to přesto, že zákoník práce požívání alkoholu na pracovišti zakazuje. „Jestli si dá někdo k obědu nebo k večeři, protože ti lidé jsou tam často dlouho, pivo nebo dvě deci vína, tak si myslím, že je to úplně v pořádku. Je na soudnosti každého člověka, aby zůstal u toho množství,“ argumentovala Marksová v Hyde Parku České televize.

Na osobní zodpovědnost poslanců by raději než na zákazy a kontroly spoléhal také Stanjura: „Já tady alkohol nekupuju, takže mi to nevadí. Nicméně to budeme kontrolovat i kanceláře poslanců nebo návštěvy?“