Prostituce je dál v právním vakuu

Praha - Diskuse kolem legalizace placeného sexu se vedou dlouhá léta, a zřejmě ještě povedou. Vláda v týdnu odmítla návrh na regulaci, který připravilo hlavní město Praha. Podle kabinetu odporuje mezinárodním závazkům Česka a republika by musela vypovědět mezinárodní úmluvu o potlačování obchodu s lidmi. Města, prostitutky i organizace, které s nimi pracují, přitom opakují, že určité právní ošetření je nutné.

Spory o regulaci prostituce (zdroj: ČT24)

„Vláda není přesvědčena o tom, že tato cesta by byla správnou cestou,“ uvedl ministr pro lidská práva a šéf legislativců Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle něj problematika vyžaduje odbornou debatu. Uvedl, že Německo mělo s legalizací prostituce „problematické zkušenosti“.

Hlavním důvodem odmítnutí návrhu je ale to, že by Česko muselo vypovědět mezinárodní úmluvu o potlačování obchodování s lidmi. Tu republika podepsala v roce 1950, upřesnil Dienstbier. Nesouhlas vlády není pro osud návrhu zákona rozhodující. Poslední slovo budou mít poslanci.

  • Předloha řadí prostituci do podnikání, které by nesměli provozovat lidé pod 18 let. Prostitutky by musely chodit na lékařské prohlídky a musely by platit daně. Úřady by také povolovaly například nevěstince. Cílem úpravy je zejména oddělit legální prostituci od nelegální; legální prostituce by byla regulovaným podnikáním.

Podle materiálu má pražská předloha i nedostatky, vnitřní rozpory a nepřesnosti, které by vedly k problémům. Výtky se například týkají požadovaného potvrzení o zdravotní způsobilosti. Podle vládních úředníků se nemůže lékařský posudek stát klíčovým pro povolení prostituce, protože stát by tak garantoval, že jeho vydáním se zdravotní stav dané osoby nezmění. Další výtka se týká místních poplatků za provozování prostituce, které se mají odvíjet od zahájení jejího provozování. To by však správce poplatku kontroloval jen obtížně.

Za porušení zákona by podle jeho autorů hrozily pokuty. Například až 50tisícový postih by mohly úřady uložit lidem, kteří by provozovali prostituci bez oprávnění, a dvoumilionový za provozování nevěstince bez povolení. Lidé, kteří by využili placené sexuální služby na místech, kde by to bylo zakázáno, by se vystavovali pokutě až 15 000 korun.