Zaorálek si povolal ruského velvyslance

Praha – Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) považuje postup Ruska na Krymu za porušování mezinárodního práva a intervenci. Zaorálek to řekl v Otázkách Václava Moravce (OVM). Ministr nicméně stále věří, že se podaří zabránit eskalaci konfliktu. Odpoledne se sešel s ruským velvyslancem Sergejem Kiseljovem a postoj Česka mu sdělil. O stažení českého velvyslance v Moskvě však Zaorálek neuvažuje. Večer se kvůli situaci na Ukrajině sešlo vedení Bezpečnostní rady státu.

„Celistvé teritorium je pro nás něco, co není možné někým silnějším porušit – to je naše základní pozice,“ uvedl Zaorálek. Rusko mělo podle Zaorálka v otázce Krymu zvolit diplomatickou cestu, nikoliv sílu. „Chceme přinutit Rusko, aby tento způsob řešení nerealizovalo,“ dodal. Ministr také upozornil, že konflikt je problematičtější o to více, že ukrajinská vláda je nyní velmi slabá a v zemi nefungují základní věci.

Zaorálek ruskému velvyslanci sdělil, že premiér i celá vláda jsou situací na Ukrajině znepokojeni. Požádal ho o tlumočení vzkazu v Moskvě, že Česko nesouhlasí s postupem Ruska a vyzývá k diplomatickým jednáním. „Pokud by se postup Ruska nezměnil, nedovedu si další rozvoj vztahů představit,“ uvedl s tím, že silové řešení podobných sporů je nepřijatelné. „Vstup cizího vojska do jiného státu bez souhlasu bezpečnostní rady Spojených národů je jasná agrese,“ souhlasí s postojem Česka i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

  • Před ruským velvyslanectvím v Praze 6 se odpoledno sešlo několik set lidí, hlavně Ukrajinců žijících v Česku, kteří protestovali proti ruskému postupu na Krymu. Řada z nich si přinesla ukrajinské vlajky nebo měli transparenty, které zobrazovaly ruského prezidenta Vladimira Putina jako vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera. 
  • Protestující se shromáždili před vstupem na ambasádu a v poklidu spolu hovořili nebo zpívali. Účastníci demonstrace v projevech rekapitulovali aktuální situaci, která na Ukrajině panuje, a mluvili o tom, jak ji popisují média. Projevy byly často přerušovány pokřikem „Sláva Ukrajině“ nebo „Hanba Putinovi“. Několik desítek policistů hlídalo oba vstupy do zastupitelského úřadu.
  • Lidé se shromáždili i před ruskými konzuláty v Karlových Varech či Brně.
  • Demonstranti se svolávají na sociálních sítích. V diskuzích se objevují i opačné reakce. „Rusko dělá správně - když to samé dělalo USA a Západ, tak nikdo tak hysterický nebyl,“ objevilo se například na Facebooku. 
Lidé před ruským velvyslanectvím v Praze protestují proti postupu Ruska na Krymu
Zdroj: Matěj Říha/ČTK

Večer se sešlo vedení Bezpečnostní rady státu – konkrétně premiér s ministry financí, zahraničí, obrany a vnitra, aby zkoordinovali postoj Česka ke krizi na Ukrajině na půdě EU a NATO. Zaorálek řekl, že si nedovede představit, jak se bude s Moskvou nyní jednat o zavedení bezvízového styku. Žádný příliv žádostí o azyl z Ukrajiny nezaznamenal.

Probírala se také energetická bezpečnost země. Zaorálek už v OVM uvedl, že Česku akutní nebezpečí v otázce dodávek plynu nehrozí. „Máme zásoby, dodávka je diverzifikovaná a je mírná zima,“ prohlásil ministr. Jeho slova potvrdil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) - pokud jde o dodávky ropy a plynu, není nutné přijímat dodatečná opatření, sdělil. 

České ministerstvo radí, aby lidé kvůli napjaté situaci nejezdili na východ Ukrajiny. Čechům, kteří tam už jsou, doporučuje odjet. Zaorálek v této souvislosti podotkl, že nemá žádné informace o tom, že by se Češi na Ukrajině dostali do problémů.