Stát žádá v kauze ProMoPro skoro 400 milionů

Praha – Stát se rozhodl připojit jako poškozený k trestnímu řízení v kauze ProMoPro, Úřad vlády chce uplatnit škodu přes 388 milionů korun. Právě o tolik byla podle žalobců předražená zakázka na audiovizuální techniku, kterou zajišťovala firma ProMoPro během českého předsednictví EU. Loni na konci roku kvůli tomu státní zastupitelství obžalovalo 12 lidí.

"Po důkladném seznámení se s celou agendou a na základě externího odborného 
právního posudku žádáme o náhradu škody u všech 12 dosud obviněných osob," uvedl 
vedoucí úřadu vlády Pavel Dvořák.

Podle dřívějších informací byla mezi obviněnými bývalá náměstkyně exministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Jana Hendrichová a také tehdejší ředitelé odborů Radomír Karlík a David Mlíčko. Trojici bývalých státních zaměstnanců vinili policisté z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Sám Vondra sice jako vicepremiér pro EU za přípravu předsednictví zodpovídal, obviněn však nebyl. Podle redaktora Hospodářských novin Vojtěcha Blažka totiž není pod žádným dokumentem podepsán.

Ostatní stíhané, kteří pracovali ve společnostech zainteresovaných na zakázce, podezírali policisté z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, tři z nich pak také z podvodu. Podle policie necelých 400 milionů převedli na jiné osoby či firmy, vytvářeli fiktivní faktury a prostředky následně vybírali v hotovosti. Mezi nimi byl například majitel firmy ProMoPro Jaroslav Veselý nebo Vlastimil Maxa ze společnosti NWDC, kterou si Veselého firma najala.

Zakázku na tlumočení, osvětlení, videopřenosy a další služby dostala od Úřadu vlády bez soutěže firma ProMoPro podnikatele Jaroslava Veselého. Úřad vlády jí za ozvučení předsednictví zaplatil 525 milionů korun. Podle vyšetřovatelů ale byla zakázka předražená, zajistili navíc doklady o tom, že nejméně 135 milionů odteklo na zahraniční účty neprůhledných firem. Kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality pracovali na případu od února 2011, kdy od Finančně analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ) obdrželi trestní oznámení.

Kauza ProMoPro se táhne už od roku 2011

  • Leden–červen 2009 – Firma ProMoPro zajišťovala audiovizuální techniku při českém předsednictví Evropské unii – tedy v prvním pololetí roku 2009.
  • Leden 2011 – Prvotní podnět k prošetření zakázky vzešel od ministerstva financí. Jeho finanční analytický útvar v lednu 2011 podal trestní oznámení kvůli podezřelé zakázce, kterou společnost ProMoPro bez soutěže získala od Úřadu vlády.
  • Únor 2011 – Protikorupční policie zahájila trestní řízení kvůli podezření z porušování povinnosti při správně cizího majetku.
  • 24. března 2011 – Vondra se na mimořádné schůzi parlamentu přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření při předsednictví EU. Uvedl, že měl celkový přehled a detaily neřešil. Omluvil se za to, že se mu dříve nepodařilo svou roli vysvětlit – 11. dubna nabídl premiérovi Nečasovi rezignaci.
  • Duben 2012 – O rok později potom policie oznámila, že v kauze ProMoPro obvinila 10 lidí – z toho 3 bývalé státní zaměstnance z nejbližšího týmu tehdejšího ministra Alexandra Vondry. Později vzrostl počet obviněných na 12.
  • 7. prosince 2012 – Vondra rezignoval na funkci ministra obrany; svůj krok zdůvodnil ztrátou důvěry voličů v podzimních senátních volbách.