Brněnský soud vzal Barboru Škrlovou do vazby

Brno - Brněnský soud vzal Barboru Škrlovou do vaby. Uvedla to Česká televize. Policie požádá psychiatry a psychology o vyšetření Škrlové. Za to, že se vydávala za Aničku, jí hrozí až dva roky vězení.Třiatřicetiletá Barbora Škrlová byla do cely předběžného zadržení v Brně převezena dnes ve 02:00 ráno.

Žena, která patří mezi hlavní svědky kuřimské kauzy týrání dětí, se v Brně vydávala za třináctiletou Aničku a v uplynulých dnech v Norsku za třináctiletého Adama. Norská policie ji zadržela na základě mezinárodního zatykače. Ve čtvrtek byla s policejním doprovodem přepravena do vlasti.

Škrlová si podle policie do cely přinesla medvídka s dětskou knížkou. Podle některých odborníků může trpět duševní poruchou, kvůli níž se ve smyšlené roli dítěte cítí lépe než ve skutečném světě. V cele skončil i Čech, který se vydával za Adamova otce, šéfdramaturg Východočeského divadla Martin Fahrner. Do Prahy Škrlová dorazila ve středu, Fahrner jejím letadlem nepřiletěl.

Manželka Martina Fahrnera dnes ráno odhlásila své děti ze škol na Šumpersku. Do školy nepřišel ani její třináctiletý syn Adam, za kterého se Škrlová v Norsku vydávala. Podle pedagogů to zdůvodnila tím, že nechce vystavovat děti mediálnímu tlaku a chce je někde ukrýt. Rodina žila v Osíkově na Šumpersku, kam se po příjezdu z Norska matka s dětmi znovu vrátila.

Policie začala pátrat po Adamovi loni 16. prosince poté, co se dozvěděla, že Adam z dětského domova zmizel. Minulý týden Adama našla v penzionu v severním Norsku ve městě Tromsö. Následně však zjistila, že se jedná o mezinárodně hledanou Barboru Škrlovou.

Česká policie podle Michala Weisse z odboru mezinárodní policejní spolupráce na základě informací od norských kolegů pátrala po pohřešovaném českém chlapci Adamovi v České republice. Policie našla skutečného Adama právě v době, kdy norští kolegové objevili Barboru Škrlovou, která se za Adama vydávala. Podle Weisse k rozřešení případu velmi napomohla hlavně policejní spolupráce v rámci Schenghenského informačního systému (SIS).