Pitr nemusí do vězení. Aspoň budu hodný, řekl k podmínce

Praha - Obvodní soud pro Prahu 6 podmíněně prominul Tomáši Pitrovi zbytek jeho čtyřletého trestu a stanovil mu zkušební dobu podmínky na čtyři roky. Podnikatel tedy díky pravomocnému rozhodnutí nemusí nastoupit do vězení. Pitr strávil v české i švýcarské vazbě přes 2 roky, což přesahuje polovinu vyměřeného trestu, a tak mohl zažádat o prominutí zbývající části trestu.

Po rozhodnutí Pitr v místnosti soudkyni poděkoval. „Po dvaceti letech snad budu mít konečně klid. Tak je to dobrý pocit,“ svěřil se podnikatel České televizi při odchodu ze soudní místnosti. Stanovení čtyřleté zkušební doby, po kterou se pod hrozbou nástupu do vězení nesmí provinit proti zákonu, mu nijak nepřekáží, klidně by prý nepohrdnul ani osmiletou podmínkou. „Aspoň budu hodný a dám pokoj,“ dodal s humorem.

Podotkl, že ve svém věku už je při rozhodování opatrný oproti svým třiadvaceti letům, kdy se měl podle rozsudku dopustit trestných skutků. „Neříkám, že jsem všechny skutky spáchal, ale ve 23 se hory přecházejí lépe než ve 40, to můžu potvrdit,“ prohlásil Pitr. Hodlá se prý i nadále věnovat své práci v ústecké firmě Energy, ta se zabývá energetikou. Chce se věnovat i svým podnikatelským aktivitám s nemovitostmi.

Pitrův advokát Jan Křivánek: „Pan Pitr si rozhodnutí soudu osobně převzal. Na místě jsme se vzdali opravných prostředků a totéž učinila i státní zástupkyně, takže rozhodnutí je pravomocné.“

Pražský městský soud uložil podnikateli v červnu 2013 pětileté vězení za daňové úniky z roku 1994. Vrchní soud ale v odvolacím řízení shledal sazbu nepřiměřeně vysokou a v prosinci rozhodl o jejím snížení o jeden rok. V minulosti si za mřížemi odpykal už dva a půl roku. V roce 2007 uprchl mimo republiku, o tři roky později ho zadrželi ve švýcarském Svatém Mořici.

Soud Pitrovi v prosinci pravomocně uložil také pětiletý zákaz působit ve statutárních orgánech firem. K tomuto zákazu se odsouzený nechal slyšet, že mu až tak příliš nevadí, protože podniká i v zahraničí, kde ho zákaz limitovat nebude. Už tehdy také uváděl, že požádá o podmíněný odklad nástupu do vězení.

Obžaloba vinila Pitra a jeho společníka Miroslava Provoda, že se jako zástupci obchodní společnosti Centrum dopustili zvlášť závažného zločinu zkrácení daně pomocí fiktivních faktur na reklamní a zprostředkovatelskou činnost. Údajně tak připravili stát o 23,4 milionu korun. Loni také do případu zasáhla novoroční prezidentská amnestie, kvůli které již Provodovi vzhledem k příliš dlouhému stíhání nelze uložit trest. Muž však trval na projednání věci a očištění svého jména, shodně jako Pitr totiž vinu odmítá. Podle Pitra bylo pro soud těžké správně vyhodnotit někdejší situaci i proto, že daňové zákony se často měnily.