Šéf SÚKL pozastavil milionové tendry - pro podezření z tunelování

Praha - Nový ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta zrušil výběrová řízení za 47 milionů korun, další za 280 milionů korun pozastavil a nechá je přezkoumat. U tendru na informační technologie za 160 milionů korun panuje prý podezření na „vyvádění peněz“, tedy tunelování.

Kontrola hospodaření v SÚKL (zdroj: ČT24)

„Existují podezření, že na základě narovnání v softwarových částech zakázky na dodávku a provoz datových center se chystalo vyvedení veřejných financí v objemu řádově 160 milionů korun,“ prohlásil Blahuta. Pokud se podezření potvrdí, ministerstvo zdravotnictví zřejmě k podání trestního oznámení.

Podezřelé zakázky se podle Blahuty týkají i hospodářské činnosti ústavu či servisu. „Zakázky se přezkoumají. Ty, které budou v pořádku, se samozřejmě budou dál realizovat,“ dodal šéf ústavu.

Šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD) před dvěma týdny odvolal ředitele SÚKL Pavla Březovského. Zdůvodnil to dlouhodobou nespokojeností s jeho působením a právě také „velmi vážnými indiciemi“ o vyvádění prostředků při zakázkách na informační technologie. Nový ředitel Blahuta hned po nástupu zadal provedení auditu. Ministerstvo zdravotnictví minulý týden poslalo do ústavu i hloubkovou kontrolu. Výsledky budou za pár týdnů.

Březovský označil podezření za nesmysl. Chce, aby se vše řádně vyšetřilo. „Je to nesmysl, ať to vyšetří, kdo chce a jak chce. Já potom budu zřejmě žádat satisfakci,“ sdělil. Dodal, že nechce eskalovat napětí, Němeček je jeho zaměstnavatel, a tak Březovský vyčká na výsledky kontroly. Osobně je přesvědčen, že se ničeho nedopustil.