Komunisty do Bruselu povede Konečná

Praha – Jedničkou na kandidátce KSČM pro volby do Evropského parlamentu se stala poslankyně Kateřina Konečná. Za ní kandidují současný europoslanec Jiří Maštálka a Jaromír Kohlíček. Rozhodl o tom Ústřední výbor KSČM. Na květnové evropské volby se připravuje i hnutí ANO, které v roli lídra potvrdilo Pavla Teličku.

Třiatřicetiletá komunistická poslankyně Kateřina Konečná zasedá v dolní komoře od roku 2002, kdy se stala také vůbec nejmladší poslankyní. Do KSČM vstoupila v roce 2005. Ve sněmovně působí jako místopředsedkyně zahraničního výboru. Mandát europoslance za KSČM chtějí obhajovat Jaromír Kohlíček a Jiří Maštálka.

Kromě nich zastupoval KSČM v EP ještě Vladimír Remek, kterého ale poté, co se stal velvyslancem ČR v Moskvě, nahradila do květnových voleb bývalá europoslankyně a neúspěšná kandidátka z evropských voleb v roce 2009 Věra Flasarová (KSČM). Dlouholetým europoslancem za KSČM je rovněž Miloslav Ransdorf, který bude svou nynější pozici v EP obhajovat ze čtvrtého místa kandidátky.

Prezident Miloš Zeman vyhlásil evropské volby na 23. a 24. května. Kandidátku TOP 09 do Evropského parlamentu podle očekávání povede bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Listinu ČSSD povede sociolog Jan Keller a za lidovce je v čele kandidátky někdejší ministr Pavel Svoboda. Zájem o vstup do europarlamentu má také bývalý premiér a nyní předseda národních socialistů Jiří Paroubek nebo advokátka Klára Samková, kterou si do čela kandidátky postavilo hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Jako lídra kandidátky do evropských voleb dnes hnutí ANO schválilo bývalého eurokomisaře Pavla Teličku. Dalšími kandidáty hnutí jsou diplomat Petr Ježek, manažerka Dita Charanzová, podnikatelka Martina Dlabajová a diplomat Ivan Jančárek. „K tomu, aby se změnily poměry v České republice, je zapotřebí také změnit její pozici v Evropě a začít naplňovat náš potenciál,“ uvedl Telička. „Musíme se v Evropě vrátit o pěkných pár příček nahoru,“ zdůvodnil svou kandidaturu v barvách hnutí Ježek.