Vedení ODS ostře kritizovalo rebelující poslance

Praha - Ve vedení občanských demokratů to po pátečním hlasování ve sněmovně vře. Z dnešního jednání výkonné rady ODS zazněla ostrá kritika směrem k poslancům, kteří hlasují jinak než zbytek strany. Rada také vyzvala regionální buňky, odkud byli tito poslanci zvoleni, aby se situací ve vší vážnosti zabývaly. O vyloučení poslanců ale vedení nejednalo.

Spor ve straně vyvrcholil v pátek na mimořádné schůzi, kdy skupina poslanců kolem Vlastimila Tlustého prosadila společně s opozicí rozšíření příspěvků pro rodiče těžce nemocných dětí. Hlasovali tak proti vlastnímu ministrovi - Petru Nečasovi. „Bez jakéhokoliv varování či zdůvodnění hlasovali jinak,“ zlobí se ministr práce a sociálních věcí.

Proti vládě hlasovalo pět poslanců, Juraj Raninec, Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel, Jan Klas a také Alena Páralová, která s návrhem dokonce přišla. Poslankyně páteční hlasování v Interview ČT24 vysvětlovala tím, „že je v našem štědrém sociálním systému díra a tou dírou propadají děti, které mají rakovinu, leukémii a jiné těžké nemoci.“

Pardubická ODS se prý bude snažit Páralovou přimět, aby při hlasování ve sněmovně hlasovala s ostatními stranickými kolegy. „V každém případě budeme mít s paní Páralovou určitý pohovor. Jsme liberálně konzervativní strana a je pro nás nepřijatelné, aby naši poslanci hlasovali s komunisty a ČSSD,“ řekl senátor, člen výkonné rady a vedení krajské organizace Jiří Stříteský. Předsedu regionálního sdružení Daniela Petrušku se nepodařilo zastihnout. 

Otevřený odpor některých koaličních poslanců vůči jejich stranickým vedením viditelně oslaboval koalici už při červnové schůzi sněmovny. Své rebely mají mezi sebou občanští demokraté, lidovci i zelení. Koalice tak své návrhy prosazovala jen obtížně a některá důležitá hlasování s opozicí prohrála. Premiér Mirek Topolánek v červnu přiznal, že pozice vlády ve sněmovně je problematická.

Zazněla i kritika Ruska  

Vedení ODS se také zabývalo situací v Gruzii, ve svém stanovisku na rozdíl od prezidenta Klause ostře odsoudilo postup Ruska: „Výkonná rada ODS s obavami sleduje skutečné cíle ruské agrese, kterými bylo porušení územní integrity Gruzie, definitivní odtržení Jižní Osetie a Abcházie a nahrazení Saakašviliho západně orientované vlády proruským režimem,“ zopakoval na tiskové konferenci Alexander Vondra.

V návaznosti na to také ODS přivítala dohodu Polska a USA o raketové základně a v souvislosti s nárůstem mocenských ambicí Ruska také konstatovala, že je umístění radarové zákadny na našem území v tuto chvíli pro Česko životním zájmem.

Alena Páralová
Zdroj: ČT24