STEM: Podpora ANO a TOP 09 poklesla

Praha – Pokles podpory vykazuje v meziměsíčním porovnání průzkumů agentury STEM hnutí ANO 2011, které ve volebním modelu dosáhlo v únoru na stejný výsledek jako ČSSD, která naopak o něco posílila (obě 21,4 procenta). Mírně pak oslabila i TOP 09, a to ve prospěch ODS. Nutno však dodat, že čísla se poměrně liší od únorového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V obou volebních modelech le vidět výrazné odlišnosti i přesto, že oba pracují s obdobným vzorkem (CVVM – 1 037 respondentů; STEM – 1 102 respondentů) a ve zhruba tomtéž období (CVVM – 3. až 10. února; STEM – 5. až 12. února). Přitom CVVM přisoudilo ČSSD 28 procent a hnutí ANO 25 procent.

KSČM by v případě, že by se v únoru konaly volby, získala podle modelu STEM 16,8 procenta. TOP 09 by uhájila čtvrté místo s 9,2 procenta, přestože se i její zisk oproti lednovému modelu téměř o dva procentní body snížil.

Podle volebního modelu STEM by se o svou účast ve sněmovně v únoru nemusely bát KDU-ČSL (7,8 procenta) ani Úsvit přímé demokracie (6,7 procenta). Se 7,5 procenta by měla své zastoupení i ODS. Přitom únorový model CVVM Úsvitu přímé demokracie oproti STEM výrazně ubral, podle něj by Okamurovo hnutí podpořila tři procenta voličů.

Ilustrační foto
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

STEM mluví o nejistotě a váhání respondentů

„Únorová data naznačují oproti lednu větší míru nejistoty a váhání. Roste podíl lidí, kteří nevědí, komu dát svůj hlas. Stranické preference tak celkově mírně oslabují,“ uvedla agentura STEM v komentáři výsledků. Podle ní může stát za výsledkem to, že ANO ztrácí po vstupu do vlády svou přitažlivost pro radikální protestní voliče. Vyrovnanost ČSSD a ANO pak interpretuje STEM tím, že „ČSSD je široce přijatelná pro různé vrstvy, její podpora je však dosti vlažná“.

Výsledky voleb do PS PČR 2013:

  • ČSSD - 20,45 %
  • ANO - 18,65 %
  • KSČM - 14,91 %
  • TOP 09 - 11,99 %
  • ODS - 7,72 %
  • Úsvit - 6,88 %
  • KDU-ČSL - 6,78 %
  • SZ - 3,19 %