Zebra se za tebe nerozhlédne, varují děti před začátkem školy policisté

Praha - Začíná poslední týden před začátkem školního roku a policie připravila na 1. září preventivní projekt "Zebra se za tebe nerozhlédne", který je zaměřený na bezpečnost dětí na přechodech a v okolí škol. Kampaň má upozornit na to, že chodci nemají absolutní přednost před auty. Ročně umírá kvůli dopravním nehodám průměrně dvacet dětí, dalších dvě stě je pak zraněno. Dopraváci se připravují i na poslední prázdninový víkend, kdy budou kontrolovat především výjezdy z obcí.

Poslední víkend letních prázdnin s sebou obvykle přináší zvýšený počet dopravních nehod. Rodiče se rozjíždějí za svými dětmi do míst, kde trávily léto, a vracejí se s nimi do měst. Policisté budou proto podle zástupce ředitele dopravní policie Vladimíra Stupky nasazeni především u výjezdů z obcí. „V pátek budeme na těchto místech regulovat dopravu a zajistíme bezpečný rozjezd rodičů,“ uvedl Stupka. Zesílené hlídky vydrží podle něj ve všech krajích až do neděle.

Policisté podle Stupky budou také dohlížet na bezpečnost dětí v jejich první školní den, 1. září. Děti totiž reagují spontánně a jejich reakce jsou v dopravním prostředí velmi nebezpečné. Podceňují situaci, vstupují do vozovky, mnohdy neodhadnou situaci, vzdálenost auta, které se k nim blíží, shodují se Zuzana Ambrožová z ministerstva dopravy i Petra Srnková z policejního prezidia. „Budeme zajišťovat nejen jejich nástup do škol, ale i rozchod,“ informoval Stupka. Děti podle něj totiž nebudou ještě zvyklé na školní režim. „Budeme také apelovat na řidiče, aby v blízkosti školních budov a přechodů dbali zvýšené opatrnosti,“ uvedla Srnková. Akce potrvá týden.

Bezpečnost dětí podporuje i Besip ministerstva dopravy - každý  prvňáček dostává už třetí rok bezpečnostní balíček, předškolní zařízení zase vybavuje reflexními vestami. Celoročně navíc fungují dětská dopravní hřiště. Největším příkladem ale stále zůstávají rodiče. „Můžete třeba vidět vzpouzející se dítě přecházející s matkou na červenou na přechodu, což je naprosto nevídaná věc. Jen proto, že že matka spěchá,“ zlobí se Ambrožová.

Nejčastější příčinou smrti dětí při dopravních nehodách je nesprávné cestování v autě. Řidiči hlavně podceňují používání dětských autosedaček. Za první pololetí letošního roku zemřelo už 14 dětí.

Akce Besip
Zdroj: ČT24
Vydáno pod