Rebelie ve věznicích: Ředitelé hájí šéfa, premiér ministryni

Praha – Desítky podpisů ředitelů a ředitelek českých věznic stojí pod otevřeným dopisem premiérovi, členům vlády a parlamentu, v němž se staví za šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. Jeho odvolání zvažuje nová ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Dohnal k dopisu uvedl, že ho nelze brát jako nátlak: „Je to asi vyjádření vůle a určitého názoru vedení vězeňské služby jako takové.“ Válkové se zase zastal poslanecký klub ANO a podle jejích slov i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministryně už minulý týden přistoupila k řízení o Dohnalově odvolání, jako důvod uvádí nespokojenost s přístupem služby k ministerské kontrole. Ředitel Vězeňské služby to ale odmítl jako záminku. Má v úmyslu kvůli tvrzení, že bránil kontrole, podat trestní oznámení.

Dopis politikům podepsaly desítky šéfů věznic, vazebních věznic i odborů na generálním ředitelství Vězeňské služby. Píší v něm o svém znepokojení nad způsobem, jakým má být Dohnal odvolán. Považují ho za úspěšného ředitele, který přispěl třeba k výrazné humanizaci vězeňství.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se už v pondělí sešel s Válkovou i Dohnalem, doufá, že ministerstvo bude jednat v souladu se zákony a v zájmu fungování Vězeňské služby. „Požádal jsem jak paní Válkovou, tak generálního ředitele Vězeňské služby o maximální míru profesionality z hlediska přístupu k problému,“ uvedl Sobotka s tím, že on sám do správního řízení vstupovat nebude. „Další postup je na rozhodnutí paní ministryně Válkové,“ podotkl.

Z dopisu ředitelů věznic: „Pevně věříme, že premiér České republiky, její vláda, Parlament ani Senát nebudou nečinně přihlížet snaze o účelovou a nestandardní změnu na klíčovém postu pro zajištění vnitřní bezpečnosti státu.“

Podle Dohnalových slov byla jeho funkce „nabízena k dispozici“ ještě před nastoupením Válkové do úřadu, byli prý „v této souvislosti oslovováni“ někteří jeho podřízení - ředitelé věznic. Podle něj jde o odstranění nepohodlného ředitele. Válková uvádí, že ve své kritice vychází z podkladů od kontrolorů ministerstva. Dokumenty, které si ministerstvo v rámci kontroly vyžádalo, podle ní Vězeňská služba předávala pozdě nebo neúplné. „Dokonce jeden nebyl po týdnu od požadavku předán vůbec,“ řekla.

Vydáno pod