Automaty přinášejí školám peníze a dětem zdravotní problémy

Praha – Rohlík se šunkou a mrkev od maminky, nebo smažené bramborové lupínky z automatu? Mnoho dětí ve školách ani nemá na výběr – doma zkrátka dostanou peníze na svačinu a samy si vybírají, na čem si pochutnají. Výzkum, který proběhl v brněnských školách, ukázal, že mají zájem především o položky nezdravé nebo pro děti nevhodné, kterých je v automatech dostatek. Iniciativa rodičů a učitelů proto vyzvala ministerstvo, aby automaty s nezdravými pochoutkami z dosahu žáků odstranilo.

Především dětem na druhém stupni základních škol už rodiče přestávají každé ráno připravovat svačinu a nechávají je, aby si dopolední občerstvení pořídily samy ve školním automatu. Školy na jejich umístění vydělávají a většinou nedohlížejí na sortiment. Ukazuje se přitom, že si žáci často z nabídky vybírají to, co jim vůbec neprospívá. Podle výzkumu, který objednal brněnský magistrát, jsou ve školních automatech nejprodávanější chipsy, křupky a trvanlivé bagety. Na některých školách mají děti k dispozici dokonce automaty s kávou, která je přitom podle lékařů vhodná až od osmnácti let. „To je to nejhorší, co dítě může dostat,“ poznamenala odbornice na výživu z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Zuzana Brázdová.

Školní automaty jsou proto trnem v oku mnoha rodičů, učitelů či dietologů. Chtějí, aby automaty s nezdravou nabídkou ze škol zmizely. Podle odborníků jsou svačiny z automatů i jednou z příčin rostoucího počtu obézních dětí – oproti roku 1980 jich je v Česku třikrát více. „Jestli se snažím vést děti ke zdravému stravování, tak škola tím, že tam automat je, jde naprosto proti tomu mému snažení,“ zdůraznil iniciátor projektu Skutečně zdravá škola Bohuslav Sedláček.

Jen málo škol nechává připravovat zdravější svačiny v jídelnách
Zdroj: ČT24

Proč není dobré trpět obezitou?

Dětem s nadbytečnými kily hrozí vážné zdravotní potíže. Některé se projeví rovnou, další se ozvou v dospělosti. Kromě problémů v kolektivu, kde může působit potíže vzhled obézního dítěte, se objevuje cukrovka, v dospělosti nemoci srdce a cév, poruchy metabolismu a vysoký tlak. „Jeho výskyt je u dospívajících s obezitou až patnáctinásobně vyšší,“ varovala obezitoložka Jitka Kytnarová.

Ministerstvo dá na výběr. I dnes ho ale ředitelé mají

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) označil situaci se stravováním ve školách za alarmující, současně však uvedl, že nehodlá automaty s nezdravým sortimentem ředitelům zakázat. Pouze jim nabídne alternativu. „Chci navýšit finanční prostředky pro české školství, aby si ředitelé škol nemuseli vypomáhat tím, že pronajímají prostory těmto automatům,“ nastínil ministr.

Ředitelé ale mají možnost nestavět před děti smažené pochutiny, sladkosti nebo kávu i nyní. Jen málokteří to přitom skutečně využívají – například tím, že raději zajistili pro své školy automaty s mléčnými výrobky nebo nechávají připravovat čerstvé svačiny v jídelně. Podle expertů na stravování naopak nemá velký smysl projekt tzv. ministerské svačiny. Stát dotuje několik programů, například 144 milionů ročně dává na ovoce. Výsledek ovšem je, že za tyto peníze dostávají děti dvě jablka za měsíc.

Téma Událostí: Životní styl školních dětí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod