LES láká osobnosti: Bursíkovou místopředsedkyní je Olga Sommerová

Praha – předsedou Liberálně ekologické strany (LES) se podle očekávání stal Martin Bursík, který stranu loni založil. První místopředsedkyní strany se stala známá filmová dokumentaristka Olga Sommerová. Na ustavujícím sněmu strany se dnes sešly i další známé osobnosti, například i brněnský občanský aktivista Matěj Hollan, textař Horáček i herečka Eva Holubová, která dnes do strany LES vstoupila.

Bursíka dnes na ustavujícím sněmu strany v pražské Národní technické knihovně v tajné volbě zvolilo všech 74 přítomných delegátů. Bývalý lídr Strany zelených neměl protikandidáta. Jako druhého místopředsedu zvolili delegáti sociálního a kulturního ekologa, vysokoškolského pedagoga Ivana Ryndu. Tak jako Sommerová kandidoval na funkci jako jediný.

Strana si také na sněmu schvaluje svůj Liberální manifest, který má být základním myšlenkovým dokumentem. Jeho spoluautorem je textař a podnikatel Michal Horáček.

Martin Bursík
Zdroj: Lidové noviny/ISIFA

Stejně jako zelení se chce LES orientovat na ekologický program, podle Bursíka je prolomení limitů pro těžbu uhlí a výstavba nových jaderných reaktorů minulostí. Strana chce také navázat na myšlenky exprezidenta Václava Havla a kritizuje myšlenku neustálého růstu ekonomiky.

Strana, která má v současnosti zhruba kolem stovky členů, vznikla před podzimními sněmovními volbami. Ve volbách však nakonec nekandidovala. Letos ale chce postavit své kandidáty pro volby do Evropského parlamentu i pro podzimní komunální a senátní volby. Sám Bursík se chce ucházet o post senátora ve volebním obvodu v Praze 1.